Autor: Rivo Sarapik • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IATA: miks peaks tuhka suhtuma muust ilmast erinevalt?

Islandi vulkaanituhast põhjustatud kriisi lahendamisele teravalt reageerinud Rahvusvaheline Lennutranspordi Ühendus (IATA) leiab, et Euroopa lennunduse reeglid tuleks üle vaadata, et vähendada Islandi tuhapilvest tulenevaid häireid lennuliikluses.

"See probleem ei lahene lähiajal ise. Praegune Üle-Euroopaline süsteem, mille kohaselt õhuruume suletakse, ei tööta. Sisuliselt kasutame täna neljamõõtmelisel probleemil ikkagi ühemõõtmelisi andmeid ja tulemuseks on õhuruumide asjatu sulgemine," kommenteeris IATA juht Giovanni Bisignani. "Turvalisus on alati meie prioriteet, kuid me peame võtma vastu otsuseid, mis põhinevad faktidel mitte kinnitamata teoreetilistel mudelitel," ütles Bisignani. "Erinevad riigid on samade andmete põhjal langetanud erinevaid otsuseid."

Tema sõnul peaks on arenguruumi nii andmete täpsuses, otsustamisprotsessides ning probleemi kiires teadvustamises.

"Lennundus vajab vulkaanipursete puhul toimimiseks samasuguseid reegleid nagu igal teiselgi tõrkel. Iga päev otsustavad lennufirmad, kas ilm laseb lennata või mitte. Lennufirmad kasutavad kättesaadavat infot ja langetavad oma otsused, turvalisust esikohale seades. Miks peaks vulkaanituha puhul teistmoodi toimima?"

Bisignani kiitis õhuruumi avatuna hoidnud Prantsusmaad, kes kasutab varasemaid lennunduskogemusi tuhapilvede liikumise andmete tõlgendamisel ning piirnorme täpsustanud Suurbritanniat.

"Suurbritannia liigub lõpuks õiges suunas. Aga mida teevad teiste Euroopa riikide valitsused? Järgmine transpordiministrite kokkutulek on plaanitud 24. juuniks. Milline juht ootab kuu aega, et langetada kriisi kohta otsus? Lennuliiklusest sõltuvad Euroopa ärid ei saa kuu aega oodata," lisas Bisignani.

IATA pahameele taga on aprilli keskel Islandil asuv Eyjafjallajökulli vulkaani tagajärjel vallandunud lennunduskaos, mis peatas lende nii Euroopas, Ameerikas kui Aasias. Vulkaan on tänaseks pursanud enam kui kuu ega näita rahunemise märke. Kahjud seisakust ulatuvad miljarditesse kroonidesse.

IATA ühendab 230 lennufirmat, mis katavad 93% rahvusvahelistest regulaarlendudest.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077