Autor: Siim Sultson • 11. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: majanduse lootus eksport, aastakasv tuleb 1%

SKP kasvu taastumine on ühelt poolt välisnõudluse kasvu ning teisalt nõrga sisenõudluse tõttu endiselt heitlik, nendib Eesti Panga ökonomist Peeter Luikmel.

Statistikaameti kiirhinnangul oli esimese kvartali sisemajanduse koguprodukt (SKP) mullu sama perioodiga võrreldes 2,3 protsenti väiksem. Langus oli sama suur ka 2009. aasta neljanda kvartaliga võrreldes

 Esimese kvartali SKPd mõjutas positiivselt ennekõike ekspordikasv. Kaupade eksport jooksevhindades suurenes mullusega võrreldes ligi kuuendiku võrra. Ootuspäraselt vähendas esimese kvartali SKPd nende varude kasutamine, mis soetati möödunud aasta lõpul enne jaanuari maksutõusu.  

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel on tööstuse ressursid jätkuvalt alarakendatud, aprillis oli neist kasutusel kaks kolmandikku. Seetõttu puudub enamikus tööstusharudes vajadus lisainvesteeringuteks, et praegust nõudlust teenindada.

Kulude kärpimiseks ja efektiivsuse tõstmiseks tehtud ümberkorraldused ettevõtluses on tootlikkust ja kasumlikkust suurendamas. See loob eeldused uue investeerimistsükli alguseks. Et vältida tulevikus tekkida võivaid kasvuraskusi, on ettevõtetel õigeaegselt vaja piisavaid rahastamisvõimalusi tootmisvõimsuse säilitamiseks või suurendamiseks.

Kodumaine inflatsioonisurve on tagasihoidliku eratarbimise tõttu jätkuvalt madal. Kasvav tööpuudus tõi esimeses kvartalis kaasa kasutatava tulu languse, mistõttu madalseis jaemüügis jätkus. Kuigi registreeritud töötute arv aprillis juba vähenes, püsib tööpuudus suur. Seetõttu ei ole lähiajal oodata eratarbimise märkimisväärset taastumist.

Esimese kvartali majanduskasvuga on kooskõlas Eesti Panga kevadprognoos, mille kohaselt kujuneb 2010. aasta majanduskasvuks 1 protsent.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077