Autor: Siim Sultson • 7. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiire tarbijahindade tõus ajutise loomuga

Praegune kiirem tarbijahindade tõus on siiski ajutine ning tingitud ühekordsetest teguritest, kommenteerib Rahandusministeerium aprilli tarbijahinnaindeksi tõusu.

Statistikaameti andmetel tõusid aprillis tarbijahinnad märtsiga võrreldes 0,5 protsenti ning eelmise aasta aprilliga võrreldes 2,9 protsenti. Euroalal kiirenes esialgsel hinnangul inflatsioon aastases võrdluses 1,9 protsendini.

Aasta algusega võrreldes kiirem tarbijahindade tõus on ajutine ning tingitud ühekordsetest kogu Euroopat mõjutavatest teguritest nagu köögiviljade ja energia oluline kallinemine.

Sarnaselt varasematele kuudele mõjutasid aprillis tarbijahindu väliskeskkonnast tulenevad hinnatõususurved. Toiduainete kallinemise taga on tõusvad hinnad välisturgudel ning külm talv, mis on köögiviljahindu kergitanud. Naftahindade kõrge taseme tõttu on mootorikütuste hind püsinud tänavu tõusutrendil.

Sisemaistest teguritest tulenevat hinnatõusu ei ole oodata. Märtsiga võrreldes mõjutas tarbijahindu enim toiduainete ja mootorikütuse kallinemine. Mõnevõrra kallinesid ka soojus ning puhkusereisid. Võrreldes eelmise kuuga langetati aprillis sideteenuste hindasid. Edaspidi võib oodata gaasi kallinemist, mille taga on naftatoodete kõrged hinnad rahvusvahelistel turgudel. Juulist annab tarbijahinnale lisa ka Tallinna müügimaks.

Praegune kiirem tarbijahindade tõus on siiski ajutine ning tingitud ühekordsetest teguritest. Värskete aiasaaduste soodsamate hindadega müügiletulek lähikuudel peaks toiduhindade tõusu leevendama. Alates juulist on oodata aastase inflatsiooni pidurdumist, sest möödunud aasta keskel toimunud kaudsete maksude tõstmised (käibemaks, mootorikütuse aktsiis) langevad arvestusest välja.

Maastrichti inflatsioonikriteeriumi hindamise aluseks olev 12 kuu keskmine harmoneeritud tarbijahinnaindeks (THHI) ulatus aprillis hinnanguliselt -0,5 protsendini, mis on oluliselt madalam kriteeriumi referentsväärtusest.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077