Autor: Siim Sultson • 23. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veebruari eksport jaanuarist viiendiku suurem

Tänavu jaanuariga võrreldes kasvas kaupade eksport veebruaris viiendiku ja import 12%, teatab Statistikaamet.

Selle aasta veebruaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 24% ja imporditi Eestisse 9% rohkem kui eelmise aasta veebruaris.

 Kaubavahetus kasvas peamiselt mineraalsete toodete ekspordi ja impordi suurenemise tõttu.

Veebruaris eksporditi Eestist kaupu 9,7 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 9,5 miljardi krooni eest. Võrreldes 2009. aasta veebruariga suurenes eksport 1,9 miljardi krooni ning import 0,8 miljardi krooni võrra. Import kasvas viimati 2008. aasta septembris.

Kaubavahetuse ülejääk oli ligi 0,2 miljardit krooni (eelmise aasta veebruaris oli kaubavahetuses puudujääk 0,9 miljardit krooni).

Veebruaris eksporditi Eestist enim mineraalseid tooteid (30% Eesti koguekspordist) ning masinaid ja seadmeid (16%). 2009. aasta veebruariga võrreldes kasvas enim ehk 2,4 korda mineraalsete toodete (sh bensiin ja kütteõlid) eksport.

Puidu ja puittoodete eksport kasvas ligi neljandiku ning mitmesuguste tööstustoodete (sh mööbel) eksport 19%.

Veebruaris imporditi Eestisse enim samuti mineraalseid tooteid (23% Eesti koguimpordist) ja masinaid ja seadmeid (19%). Eelmise aasta veebruariga võrreldes kasvas mineraalsete toodete import 44% ehk 0,7 miljardit krooni ning masinate ja seadmete import 9% ehk 0,2 miljardit krooni.

Eesti ekspordis olid veebruaris peamised sihtriigid Soome (16% Eesti koguekspordist), Rootsi (13%) ja Ameerika Ühendriigid (9%). Võrreldes eelmise aasta veebruariga suurenes eksport kõikidesse peamistesse sihtriikidesse, välja arvatud Saksamaale. Enim suurenes eksport Ameerika Ühendriikidesse ja Prantsusmaale.

Peamised riigid, kust Eestisse veebruaris kaupu imporditi, olid Soome (15% Eesti koguimpordist), Venemaa (14%), Läti ja Saksamaa (kumbki 11%).

Võrreldes eelmise aasta veebruariga suurenes import enamikust peamistest partnerriikidest. Enim suurenes import Venemaalt, Lätist ja Soomest.

Eurostati andmetel kasvas 2010. aasta jaanuaris kaupade eksport Euroopa Liidu riikidest keskmiselt 8%, import neisse jäi aga samale tasemele kui eelmise aasta jaanuaris.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077