Autor: Siim Sultson • 20. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Surve tootjahindade kasvuks püsib

Viimastel kuudel on tootjahinnad töötlevas tööstuses tõusnud peaaegu kõigis Euroopa Liidu riikides. Kallinenud on ka mitmed importsisendid, teatab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Märtsis jätkus tootjahindade tõus töötlevas tööstuses. Statistikaameti andmetel kasvasid hinnad veebruariga võrreldes keskmiselt 0,2%, aastataguse perioodi tasemest olid tootjahinnad 1,4% kõrgemad.

Suuremad hinnamuutused on toimunud elektriseadmete tootmises, kus aastaga kerkisid tootjahinnad 5%. Hindade muutuses võib oma rolli mängida muutunud toodete struktuur, keskendutakse kallimatele toodetele. Puidutööstuses on nõudlus taastumas, hinnad kerkisid aastaga 4%, kuid siin tuleb arvestada aastataguse madala võrdlusbaasiga. Ehitusmaterjalide tootjahindade aastane langus oli märtsis veel üle 4%, kuid ka selles harus on viimastel kuudel hindu korrigeeritud pigem ülespoole.

Piima kokkuostuhind on 2009. aasta keskpaiga madalseisust kerkinud tänaseks kolmandiku võrra, mis on kaasa toonud ka piimatoodete tootjahindade tõusu. Tootjahinnad pole kerkinud siiski nii suures ulatuses, aastatagusega võrreldes olid märtsis tootjahinnad veel 1,3% madalamad. Jätkuvalt oli hinnatase ligi viiendiku võrra madalam kui aasta tagasi jahu- ja tangainete ning pagari- ja makaronitoodete tootmises. Toiduainetööstuses tervikuna jäid tootjahinnad 2009. aasta märtsi tasemele 2,5% alla. Teistes tööstusharudes püsisid tootjahindade aastased muutused kolme protsendi piirides.

Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitletud ettevõtjatest ligi 80% prognoosis müügihindade püsimist järgneva kolme kuu jooksul muutumatuna. Hindade langust ootavate ettevõtete osatähtsus on viimastel kuudel pidevalt vähenenud, tasapisi on aga küsitletute seas suurenenud hindade kasvu prognoosivate ettevõtete hulk.

Märtsis jätkus ekspordihindade kasvu kiirenemine aastases võrdluses (2,6%ni), kuid kasvutempo pidurdus märgatavalt ja veebruariga võrreldes olid hinnad keskmiselt 0,4% madalamad. Majanduskliima paranemine välisturgudel on võimaldanud Eesti eksportööridel taas tõsta oma eksportkaupade hindu, kuid tugevas konkurentsis on seda raske teha. Kuigi siseturg taastub aeglasemalt kui välisnõudlus, on maailmaturu üldisest konjunktuurist tingituna impordihindade kasvutempo olnud kiirem ja aastases võrdluses tõusid hinnad keskmiselt 8,6%. Eelmise kuu tasemest olid impordihinnad 1% võrra kõrgemad.

Aastases võrdluses tõusid märtsis kõige enam ekspordihinnad metallitootmises (15%), kümnendiku ulatuses olid kõrgemad põllumajandussaaduste hinnad ning 5% võrra kasvasid hinnad kummi- ja plastoodete tootmises. Suurimas languses (-5%) oli jätkuvalt palgi ekspordihind, samas langustempo on pidurdunud oluliselt. Teiste tegevusalade hinnamuutused jäid sarnaselt tootjahindadele kolme protsendi piiridesse.

Impordihindade tõusu mõjutasid mätsis jätkuvalt enim naftassaadused, sest nende aastatagune võrdlusbaas oli veel madalal tasemel. Naftasaaduste sisseveo hinnad tõusid aastaga 60%. Ligi viiendiku võrra tõusid aastaga impordihinnad metsamajanduses, kuid nende osatähtsus keskmise hinna kujunemisel on väike. Puittoodete sisseveohinnad tõusid aastaga kümnendiku võrra. Sesoonsusest tingituna tõusid kuises võrdluses põllumajandussaaduste impordihinnad samuti ligi kümme protsenti.

Järgneval kuul võib impordihindu kergitada taas nafta maailmaturuhinna muutus. Ka võib oodata ekspordihindade mõningast survet ülespoole tingituna toormehindade tõusust.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077