Autor: Siim Sultson • 5. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veondus-laondus ühed  põhilised investeerijad

Eelmise aasta koguinvesteeringutest poole tegid veonduse-laonduse kõrval ka töötlev tööstus ja energeetikatööstus, ilmneb Statistikaameti teadaandest.

Esialgsetel andmetel oli ettevõtlussektori kogukasum 2009. aastal 17,2 miljardit krooni, mis oli enam kui kaks korda väiksem kui aasta varem.

Võrreldes 2008. aastaga vähenes kasum enamikul tegevusaladel, vaid mäetööstuse, energeetika, kinnisvara ja tervishoiu tegevusalad suutsid kasumit kasvatada. Kahjumis olid põllu- ja metsamajandus ning majutus ja toitlustus.

Ettevõtted müüsid 2009. aastal kaupu ja teenuseid 502 miljardi krooni eest, mis oli viiendik vähem kui aasta tagasi. Kuigi enim vähenes müügitulu ehituses ja hariduses, mõjutasid kogu ettevõtluse müügitulu kõige enam hulgi- ja jaekaubanduse ning töötleva tööstuse ettevõtted nende tegevusalade suurema osatähtsuse tõttu kogu ettevõtluse müügitulus. Nende tegevusalade müügitulu vähenes 2008. aastaga võrreldes vastavalt 23% ja neljandiku.

Ettevõtete kulud vähenesid 19%, sealhulgas tööjõukulud 17%.

Ka ettevõtete investeerimisaktiivsus pidurdus. Ettevõtted investeerisid mullu 26,6 miljardit krooni, mis oli neljandik vähem kui aasta varem. Investeeriti peamiselt hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse ning masinatesse ja seadmetesse.

Suuremad investeerijad olid energeetika-, töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted, nende kolme tegevusala ettevõtted tegid poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2008. aastaga suurenesid investeeringud vaid hoonete ja rajatiste soetamiseks (8%) ning maasse (6%). Teised investeeringud vähenesid.

Kui 2009. aasta I, II ja III kvartalis vähenes ettevõtlussektori müügitulu võrreldes 2008. aasta vastava kvartaliga ligi neljandiku, siis IV kvartalis müügitulu vähenemine aeglustus. Ettevõtted müüsid IV kvartalis kaupu ja teenuseid 125 miljardi krooni eest, mis oli jooksevhindades 15% vähem kui aasta varem samal ajal.

Ettevõtted investeerisid IV kvartalis 6,7 miljardit krooni, mis oli neljandik vähem kui 2008. aasta IV kvartalis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077