Autor: Siim Sultson • 3. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LKF pidurdab romudega hangeldamist

Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) näitab veebis andmeid hävinenud sõidukite kohta, teatab LKF.

Põhjuseks on püüe takistada nende müüki heausksetele omanikele ning ohtlike romude naasmist liiklusesse.

LKFi veebilehel (www.lkf.ee -> Teabekeskus -> Sõiduki liikluskahjude kontroll) saab tehasetähise ehk VIN-koodi alusel kontrollida iga sõiduki liikluskahjusid. Kui sõiduk on kohustusliku liikluskindlustuse või vabatahtliku kaskokindlustuse juhtumites hävinenuks tunnistatud, kuvatakse sellekohane hoiatus ka veebipäringu vastuses. Hetkel on veebi kaudu kättesaadavad alates 2007. aasta keskpaigast liikluskindlustuse ning alates 1. juunist 2009 kaskokindlustuse juhtumites hävinenuks tunnistatud sõidukid, kuid andmebaasi on kavas sisestada ka varem hävinenuks tunnistatud sõidukid.

LKFi kahjuennetuse valdkonna juhi Erik Ernitsa sõnul tuleb igal aastal ette juhtumeid, kus liiklusõnnetuse järel hävinenuks tunnistatud sõidukid remonditakse ning need naasevad liiklusesse. "Esineb juhtumeid, kus selliste sõidukite taastusremont on ebakvaliteetne, näiteks ei taastata turvapatju ja turvavööde eelpinguteid või esineb probleeme vedrustuses ja roolimehhanismis," selgitas Ernits. "Puuduliku tehnilise seisukorra tõttu on sellised sõidukid liikluses eriti suure ohu allikad, mis põhjustavad tavapärasest sagedamini liiklusõnnetusi ning on avariisse sattumisel ebaturvalised ka sõiduki kasutajatele endile. Soovitan kõigil kasutatud sõidukite ostjatel kontrollida enne tehingut sõidukiga juhtunud liikluskahjusid. Hävinenuks tunnistamise märke korral maksaks lasta sõiduki seisukorda näiteks automargi esinduses või tehnoülevaatuse punktis põhjalikumalt hinnata ning alles pärast spetsialisti kinnitust auto korrasoleku kohta võiks tõsisemalt ostu peale mõelda. Arvestada tuleb ka seda, et hävinenuks tunnistatud paari aasta vanustele sõidukitele ei pruugi autotootja müügigarantii enam kehtida."

LKF on teinud ettepaneku täiendada Riigikogu menetluses olevat liiklusseaduse eelnõu kohustusega läbida ulatuslikke kahjustusi saanud sõidukiga erakorraline tehniline ülevaatus ning tühistada hävinenuks tunnistatud sõiduki vastavus kehtivatele tehnonõuetele. "Need muudatused aitaksid piirata "ülesklopsitud" ebaturvaliste sõidukite naasmist liiklusesse, suurendaksid liiklusohutust ning kaitseksid heauskseid sõidukiostjaid, sest müüjal oleks oluliselt raskem varjata auto avariilist tausta," märkis Erik Ernits.

LKF on valmis edastama andmeid hävinenuks tunnistatud sõidukite kohta ka Maanteeameti liiklusregistri büroodele (endine ARK), et omanikuvahetuse registreerimisel saaks ostjat sõiduki taustast teavitada.

LKF on liikluskindlustuse seaduse nõudel kindlustusandjate poolt asutatud ühing, mille peamiseks ülesandeks on täita garantiifondi rolli ning hallata liikluskindlustuse registrit. Garantiifond hüvitab kindlustamata või tundmatuks jäänud sõidukite poolt põhjustatud kahjud. Samuti kogutakse vahendeid olukordadeks, kui kindlustusandja ei ole võimeline kannatanute nõudeid rahuldama maksejõuetuse tõttu. LKF on lüli liikluskindlustuse rahvusvahelises võrgustikus, täites nii Euroopa Liidu nõuetest tulenevat teabekeskuse ja kompensatsiooniorgani rolli kui ka rahvusliku büroo rolli Rohelise Kaardi süsteemis. LKF toetab kindlustuse vaidluskomisjoni tegevust ning arendab kahjuennetustegevust.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077