Autor: Siim Sultson • 23. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: Euroopa idaalal oodatakse ekspordi valget laeva

Möödunud aasta aprillist septembrini läbi viidud uuring näitab, et Kesk- ja Ida-Euroopa tootmisettevõtted loodavad päästvale ekspordile, ilmneb auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuva KPMG teatest.

Kesk- ja Ida-Euroopa tööstusettevõtted usuvad, et majandussurutisest aitab neil kiiremini üle saada uute turgude ja klientide võitmine, leiab KPMG uuring, millele vastas üle 100 ettevõtte 10 riigist Kesk- ja Ida Euroopas, Baltikumis ning Loode-Venemaal. KPMG hinnangul tuleks ettevõtetel keskenduda enam strateegia ja organisatsiooni arendamisele.

Ettevõtte teatel näitas uuring, et piirkonna tööstusettevõtete käekäik on olnud suhteliselt hea. Kuigi praegu on tunda teatud ebakindlust on vastanud ettevõtted üldiselt optimistlikud. Nad ootavad kolmel järgneval aastal kasumi ning turuosa kasvu, seda siiski mitte väga suurte marginaalidega.

Küsitletud tootmisettevõtete keskmine käibekasv oli 2008. aastal 15 protsenti ning tootlikkuse kasv 10 protsenti; Eesti puhul vastavalt ligi 10 ja 15 protsenti.  Töökohti tekkis juurde Rumeenia ja natuke ka Loode-Venemaa ettevõtetes, kuid eriti Eesti kui ka teised Balti riigid hakkasid töötajate arvu vähendama. 

Kui 2005. aastal teatas samalaadses uuringus vaid viis protsenti ettevõtetest eelnenud majandusaasta kahjumist, siis seekordne näitaja ulatus enam kui 20 protsendini. Varasemaga võrreldes on ka tootlikkuses toimunud märgatavad muutused, sest praegu teenivad ettevõtted töötaja kohta aastas 168 000 eurot võrreldes 145 000 euroga 2005. aastal – kasv 16 protsenti.

„Kriisi ilmingute taandumisel jääb üles küsimus ettevõtete edasisest kasvust. Uuring näitas, et ettevõtted tegelevad rohkem finantstulemuste parandamisega läbi kulude kokkuhoiu, kui et strateegilise ja organisatsioonilise arenguga. Kesk- ja Ida-Euroopas ei ole see üllatav, kuna seni on piirkonna ettevõtted keskendunud peamiselt müügitulude kasvatamisele turuosa suurendamise nimel, kui et kuluefektiivsusele ja kasumlikule kasvule,“ ütles KPMG Baltics ASi strateegianõustaja Jüri Sakkeus.

Üllatuslikuks võis pidada asjaolu, et küsitlusele vastanud tootmisettevõtted ei pea oluliseks organisatsiooni restruktureerimist. Paistab ka, et nad rakendavad tagasihoidlikult tulemusi parandavaid juhtimismeetodeid nagu näiteks Lean Management või Six Sigma.

„Meie järeldus on, et praegu on aeg järelemõtlemiseks ning Kesk- ja Ida-Euroopa tootmisettevõtted peaksid lisaks kuluefektiivsuse parandamisele pöörama rohkem tähelepanu strateegilistele küsimustele, nagu koht väärtusahelas, ärimudeli innovatsioon või uus väärtuspakkumine,“ lisas Sakkeus.

Uuringu viis KPMG läbi aprillist septembrini 2009 ning see on leitav inglisekeelsena PDF-formaadis aadressilt www.kpmg.ee.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 146 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku 140 000 oma ala spetsialisti. KPMG Baltics on üks juhtivaid rahvusvahelisi ärinõustamisfirmasid Baltikumis. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltikumis kokku ligi kolmsada audiitorit ning äri-, maksu- ja finantsnõustajat.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077