Autor: Siim Sultson • 8. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poolakad Lätisse ja Mažeikai venelastele

Nüüd siis kiikab Leedus pettunud poolakate kütusetöötleja Läti sadamate poole, edastab bb.lv.

Poola kütusetöötleja PKN Orlen vaatab peale leedulastega läbirääkimiste tupikusse jooksmist Läti sadamate poole. See variant võib saada teoks, kui poolakad ei saa Leedu riigilt kontrolli Klaipeda Sadama naftaterminali üle enda kätte.

PKN Orlen tahab leedualstelt otsepääsu merele. Selleks on firmal vaja saada Klaipeda naftaterminali Klaiedos nafta operaatoriks. Poolakatele on terminal vajalik 1,35 miljardit krooni maksva ja 100 kilomeetrit pika naftajuhtme ehitamiseks Mažeikai tehasest Klaipeda sadamani. Mažeikai naftatöötlemistehasest kuulub aga 53,7% Orleni tütrele PKN Lietuvale.

Seni on poolakad vedanud 2/3 naftatehase toodangust sadamasse rongiga ja sealt edasi eksportinud Läände. Kuid raudteedpidi vedu muudab Orleni tegevuse väherentaabliks. Näiteks ainuüksi 2008. aastal kulutas Orlen 815,4 miljonit krooni Leedu Raudteele vedude eest.

Läbirääkimised poolakate ja Leedu riigi vahel on tupikus ja poolakad ähvardasid oma kohaliku tütre PKN Lietuva, mille käes on suur osa Mažeikaist, müüa venelastele.

Loomulikult on kohe ostuvalmiduses number üks  Lukoil ja TNK-BP, kuna mõlemad firmad ihusid hammast naftatöötluskompleksile juba aastal 2006, kui Leedu valitsus müüs endale koos Jukosega kuulunud aktsiaid. Toona pakkus Lukoil 53,7% aktsiate eest 11,074 miljardit krooni, TNK-BP aga 6,780 miljardit krooni. Kuid Leedu riik otsustas müüa aktsiad poolakatele.

Teisalt naftatehase ostmisel 2006. aastal arvestasid poolakad, et saavad enda kätte ka Klaipeda sadama naftaterminali opereerimise.

Et kulud raudteedpidi veol on suured ja läbirääkimised oma tahtmise saavutamiseks Leedu riigiga ei edene, ongi Orlen asunud heitma silma Läti sadamatele. Nii on kaalumisel Lätist mõne valmis terminali ostmine või hoopis uue ehitamine.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077