Autor: Siim Sultson • 3. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nüüd saab õppida väikelaevandust ja merendust

TTÜ ja Eesti Mereakadeemia lõid käed, et pakkuda Eestis ja Baltikumis kõrgtasemel väikelaevaehituse ning merenduse alast haridust, teatab TTÜ.

TTÜ nõukogu kinnitas oma istungil Tehnikaülikooli ja Eesti Mereakadeemia ühisõppekavad väikelaevaehituse erialal rakenduskõrghariduse kaugõppes ja merenduse erialal magistriõppes. Mõlemad õppekavad on Eestis ainulaadsed.

Väikelaevaehituse rakenduskõrgharidusõppe lõpetanu on võimeline ehitama ja konstrueerima kaasaja nõuetele vastavaid ohutuid puidust, plastikust või metallist jahtlaevu, kaatreid ja teisi väikelaevu.

Õppekava lõpetajal on eeldused tööks veesõidukeid valmistavates ettevõtetes tootmise protsessijuhi või tootmisjuhi ja/ või projekteerijana. Samuti on ta valmis osalema uue väikelaeva tootmise käivitamisel, laevade disainimisel, tehnoloogia ja tootmisvahendite täiustamisel.

Merenduse magistriõppekava ühendab endas merendusvaldkonna traditsioonid ja uusimad saavutused loodusteadustes (okeanograafia, meteoroloogia ja keskkonnakaitse), inseneriteadustes (ehitus, masinad, infotehnoloogia,

soojus- ja energiatehnoloogiad) ja ühiskonnateadustes (ökonoomika, juhtimine, logistika).

Loodud ühisõppekava võimaldab üliõpilastel süvendada oma erialaseid teadmisi ning omandada merendusettevõtte arendamiseks ja juhtimiseks vajalikke teadmisi ja oskusi. Magistriõppe lõpetanutel on eeldused tööks juhtivatel ametikohtadel merenduses, nii avalikus sektoris kui ka ettevõtluses, samuti edasiõppimiseks doktoriõppes.

Väikelaevaehitus on Eesti mereäärsete piirkondade traditsiooniline tegevusala. Eestis on 61 Veeteede Ameti poolt tunnustatud väikelaevade ehitamise, katsetamise ja remondiga tegelevat ettevõtet. Väikelaevana käsitletakse kuni 24 meetrit pikki veesõidukeid. Enamasti on need kaatrid, jahid ja erinevad paadid.

Kuna kõrghariduse tasemel väikelaevaehitajate õpe puudub seni mitte ainult Eestis, vaid kogu Baltikumis, täidab Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Mereakadeemia väikelaevaehituse ühisõppekava tühja koha selles valdkonnas. Õppetööd viivad läbi mõlema kõrgkooli õppejõud ning mitmed asjatundjaid ettevõtlusest. Õppetöö toimub TTÜ Kuressaare Kolledžis kaugõppena ja kestab 4 aastat.

Merenduse magistriõppe kava on ainus Eestis merenduse valdkonnas. Samuti on see esimene rakenduskõrgkooli ja ülikooli ühine magistriõppe kava.

Õppekaval on kolm spetsialiseerumist: meretranspordi juhtimine, laeva tehniline ekspluatatsioon ja laevajuhtimine ning hüdrograafia. Õppekava on hea näide konstruktiivsest ja vastastikku kasutoovast koostööst ülikooli ja rakenduskõrgkooli vahel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077