Autor: Siim Sultson • 19. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksportija, Swedis ootab sind 1,2 mld krooni!

Swedbank annab ettevõtkjatele konkurentsivõime tõstmiseks koostöös KredExiga soodsat laenu, teatab pank.

 Toetamaks ettevõtete konkurentsivõime kasvu keerulistel aegadel, pakub Swedbank koostöös KredExiga eksportivatele Eesti ettevõtetele alates jaanuarist soodusintressiga pikaajalist laenu.

Kokku on programmi maht 1,2 miljardit krooni.

 Swedbanki ettevõtete finantseerimise divisjoni direktor Tauno Vanaselja sõnul on aeg uute plaanide realiseerimiseks soodne ning just praegu tasub mõelda oma äri laiendamisele. „Kogu maailma majanduskeskkond on alates 2008. aasta sügisest oluliselt muutunud ning ettevõtted on sunnitud üle vaatama oma tegevuse. Tihti on vaja teha investeeringuid suurendamaks töö efektiivsust. Peamiselt investeeritakse seadmetesse ja masinatesse, et tõsta tootmisprotsessi efektiivsust ning pakkuda kõrgema lisandväärtusega tooteid,“ selgitas Vanaselja.

 „On hea meel tõdeda, et Eesti riik on suurendanud ekspordile orienteeritud ettevõtete teadlikku toetamist - Kredex'i pikaajaline krediidiressurss toetab hästi panga üldjuhul 3-5 aastase ajahorisondiga finantseeringut ning tagab ka pikema tasuvusajaga projektidele sobiva rahalise katte," selgitas Vanaselja. "Julgustame kõiki Eesti eksportivaid ettevõtjaid oma investeerimisplaanidega Swedbanki poole pöörduma," lisas Vanaselja.

 Vanaselja sõnul on tegemist jätkuga projektipõhisele laenuressursile, mis osutus Swedbanki klientide seas väga populaarseks. „Eelmise projekti vahendid on tänaseks ammendunud ja uue programmi maht on kokku 1,2 miljardit krooni. See on varasemast ligi kolm korda suurem ning programm pakub lisaks laenule võimalust ka soodusintressiga liisinguks,“ selgitas Vanaselja.

 Soodusintressiga laen tähendab ettevõtete finantseerimist tavapärasest madalama intressimarginaaliga kasutades riigi vahendeid. Laenu pikkus on maksimaalselt 7 aastat ning laenu saab taotleda kuni 30 miljonit krooni ettevõtte kohta.

 Finantseeringut on võimalik taotleda tähtajaga kuni 31.detsember 2016, kuid mitte lühemaks perioodiks kui 2 aastat. Erandtingimustel on lubatud olemasolevate laenude refinantseerimine soodsama intressimääraga. Tavapärasest soodsam on ka panga poolne lepingutasu, mis on seekord väiksem kui 0.5 protsenti finantseeringu mahust.

 Kuni 31.detsembrini 2010 ei tohi toetust saav ettevõte saada nn vähese tähtsusega riigiabi kokku rohkem kui 500 000 euro eest. Kuna varasemaks vastavaks piirmääraks oli 200 000 eurot, ei osutu piirang enamikule ettevõtetest takistuseks. Laenu saamise tingimuseks on, et ettevõtte ekspordikäive on viimasel majandusaastal olnud vähemalt 8 miljonit krooni ja mitte vähem kui 20% ettevõtte kogukäibest. Ka peab ettevõte olema jätkusuutlik ning maksejõuline ja tal ei tohi olla ajatamata riigimaksude võlgnevusi.

 Programmi rahastatakse „Ettevõtjate laenukapitali kättesaadavuse parandamise täiendava tugiprogrammi” raames, Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Eesti Vabariigi vahenditest.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077