Autor: Siim Sultson • 14. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbanki hinnangul eksport hakkab nüüd kasvama

Erinevalt eelmise aasta ekspordi langusest 20% ja impordi langusest 30%, tuleb sel aastal tõus, teatab Swedbank.

Juba novembris ja detsembris hakkasid ekspordi ja impordi langused pidurduma.

Mahulises arvestuses (st välistades hinnamuutused) hakkas eksport kasvama juba 2009. aasta II ja import III kvartalis.

Sel aastal suureneb eksport umbes 7% ja tuleval aastal umbes 6% ehk enam kui me sügisel lootsime, vahendas panga värske majandusprognoos.

Ootuste optimistlikumaks muutumise peamiseks põhjuseks on panga hinnangul kasvanud kaubanduslik aktiivsus maailmas. Sisenõudluse kosumise tõttu hakkab import 2010.-11. aasta jooksul järjest enam suurenema, mistõttu juba 2010. aasta kokkuvõttes võib impordi kasv mõnevõrra ületada ekspordi oma.

Kuigi Eesti põhiliste ekspordipartnerite majandused kasvavad 2010. aastal suhteliselt tagasihoidlikult, on panga hinnangul Eesti ekspordi kasvuvõimalused siiski head. Põhjuseks on kulukärbete teel märgatavalt paranenud ettevõtete konkurentsivõime.

Olulisematest sihtturgudest paistavad praegu kõige paremad ekspordi kasvuvõimalused olevat Saksamaal ja ka teistel eurotsooni riikidel. Eesti liitumine eurotsooniga peaks eksporti eurotsoonis veelgi enam toetama.

Kõige kehvemad ekspordiväljavaated on Lätti ja Leetu, põhjuseks probleemid

sealse sisenõudlusega. Eksport Rootsi ei pruugi samuti kiiresti taastuda, kuna varem oli Eesti ekspordis suur osa alltööl Rootsi masina- ja autotööstusele, mis aga on praegu tõsistes raskustes. Ka Soome suunal on ekspordi kasvatamine keeruline.

Kaubagruppidest on suhteliselt hästi läinud toidukaupade, mineraal-, keemia- ja puidutoodete ekspordil ning meie hinnangul on siin ka lähitulevikus häid kasvuvõimalusi. Seevastu metallitoodete aga ka masinate ja seadmete eksport ei pruugi kiiresti taastuda, sest enamikes riikides on liigsete tootmisvõimsuste tõttu nõudlus investeerimiskaupade järgi tagasihoidlik.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077