Autor: Rivo Sarapik • 4. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued turvanõuded inimeste õigustega vastuolus

Ameerika transporditurvalisuse ameti (TSA) uued reeglid, mille alusel läbivad teistest põhjalikuma kontrolli 14 riigist pärit reisijad, rikuvad inimeste õigusi.

Nimelt näeb TSA tegutsemise poliitika ette, et oma tööd tehes tagatakse kodanikuõigused, mis tähendab, et inimesi ei diskrimineerita vanuse, nahavärvi, usu, soo, sealhulgas ka päritolu alusel.

Täna teatas aga TSA, et 14 riigist pärit või neist reisinud reisijad otsitakse käsitsi läbi, samuti nende pagas, vahendas BBC. Kõrgendatud huvi või terrorismi rahastanud riikide nimekirja kuuluvad Kuuba, Iraan, Sudaan, Süüria, Afganistan, Alžeeria, Iraak, Liibanon, Liibüa, Saudi Araabia, Nigeeria, Pakistan, Jeemen ja Somaalia.

Kristin Lee, TSA ametnik, kommenteeris Politicole, et uued nõuded Ameerikasse suunduvatel lendudel edastas amet lennufirmadele eile ning need hakkavad kehtima tänasest.

Lennujaamad üle ilma teatasid möödunud nädalal metallidetektoritest kümneid kordi kallimate skännerite, mis suudavad lennujaamas reisijaid läbi valgustada ning tuvastada näiteks keha külge kinnitatud pakid, kasutuselevõtust. Samuti piirati lennukeis näiteks pagasile ligipääsu või tualetiskäimist rahvusvahelisel ja USAsse suunduval lendudel jms.

Uusi skännereid ja lennukeis karmistatud meetmeid, mis teeb näiteks USAsse lendamise senisest ebameeldivamaks, kritiseeris ka IATA juht Giovanni Bisignani.

„Halbade asjade asemel – nagu küünelõikajad ja šampoonipudelid – peaks süsteem keskenduma halbade inimeste leidmisele. Uute tööriistadega vana süsteemi järgi tegutsedes ei jõua me toimivate tulemusteni,“ selgitas Bisignani.

TSA loodi 2001. aasta sügisel, pärast 11. septembri terrorismirünnakuid. Allub organisatsioon valitsusele alluvale Sisejulgeolekuministeeriumile.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077