Autor: Rivo Sarapik • 29. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pankrotihaldur: Pakri Tankersi juhatus tegi juhtimisvigu

Suurettevõtja Heiti Hääle osalusega Pakri Tankers OÜ, mille pankrot tänavu augustis rauges, juhtkond tegi pankrotihalduri hinnangul juhtimisvigu raamatupidamises ning võis eksida ka pankroti väljakuulutamisega venitades. Ka ei saa välistada, et firma maksejõuetus tulenes rasketest juhtimisvigadest.

Samas arvestades, et emafirma Alexela Logistics keeldus refinantseerimast tütarfirmale antud laene ja nõudis neid tagasi, polnud ajutise halduri Tarmo Villmanni hinnangul võimalik juhatuse liikme vast hagi esitamine ja selle positiivne kohtulahend võimalik. Samuti ei suutnud firma tegevjuht esitada kõiki raamatupidamise andmeid, sest kogu raamatupidamine toimus elektroonselt ning elektroonsele andmebaasile puudus juurdepääs.

Pakri Tankersi ainuomanik otsustas ettevõtte likvideerida tänavu kevadel. Ettevõtte tegevjuht ja juhatuse liige Dimitrijs Savins teatas firma aastaaruandes 2008. aasta kohta, et 38 mln kroonise kahjumiga lõppenud aasta tulemuse põhjustas Vene naftasaaduste ja keemiatoodete transiidi sisuline lakkamine läbi Eesti sadamate.

Kohtumääruse andmeil oli Pakri Tankersi netovara aastaid negatiivne, ulatudes tänavu juuni lõpuks -88 mln kroonini ja ettevõtte tegevus oli seni võimalik ainuomaniku ja suurima võlausaldaja Alexela Logisticsi antud laenule. Kohustusi oli ettevõttel paarikümne võlausaldaja ees. Ainuomanik aga keeldus jätkuvast tegevuse finantseerimisest ning positiivset omakapitali taastamisest.

Merevedusid, vedelkeemia- ja naftasaaduste vedu pakkuv Pakri Tankers OÜ kuulus Alexela Logisticsile, millest 50,2% kuulub läbi Terminali Partnerite OÜ ja Juhtimise Partnerite OÜ enamusomaniku Kadaka Varahalduse OÜ suurärimehele Heiti Hääl.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077