Autor: Rivo Sarapik • 28. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Import ületas oktoobris eksporti

Eestist eksporditi 2009. aasta oktoobris kaupu jooksevhindades ligi 9 miljardi krooni väärtuses ning imporditi Eestisse 9,8 miljardi krooni eest, teatab Statistikaamet. Võrreldes 2008. aasta oktoobriga vähenes kõige enam eksport Venemaale.

Oktoobris vähenes eksport 32% (4,3 miljardit krooni) ning import 38% (5,9 miljardit krooni) võrreldes 2008. aasta sama kuuga. Vähenemise põhjustas osaliselt ka 2008. aasta kõrge võrdlusbaas (toona oli just oktoobris eksport aasta suurim). Eesti kaubavahetuse puudujääk oli 0,8 miljardit krooni, mis oli ligi kolm korda väiksem kui 2008. aasta oktoobris.

Oktoobris vähenes eksport Venemaale 43% (0,8 miljardit krooni) võrreldes 2008. aasta sama kuuga. Kõige suurem langus oli transpordivahendite ja nende osade ning valmistoidukaupade ekspordis.

Kui tänavu kümne kuu jooksul vähenes Eesti kogueksport 27% ja -import 37%, siis samal ajal on eksport Venemaale vähenenud kolmandiku ja import Venemaalt vaid 15%. Et ekspordi langus oli suurem kui impordil, siis on kaubavahetuse bilanss Venemaaga muutunud negatiivseks.

Eesti ekspordis olid oktoobris peamised sihtriigid Soome, Rootsi ja Venemaa (vastavalt 19%, 12% ja 11% koguekspordist). Lisaks Venemaale vähenes oluliselt ka eksport Soome ja Rootsi. Peamised riigid, kust Eestisse oktoobris kaupu imporditi olid Soome, Läti ja Saksamaa (vastavalt 16%, 11% ja 10% koguimpordist). Kõige rohkem vähenes import Leedust, Saksamaalt ning Venemaalt.

Nii Eesti ekspordis kui ka impordis olid oktoobris esikohal masinad ja seadmed, moodustades ligi viiendiku mõlema kaubavoo käibest. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes vähenes enim ehk 1,1 miljardit krooni samuti masinate ja seadmete eksport. Impordis Eestisse vähenes kõige rohkem mineraalsete toodete sissevedu (1,2 miljardit krooni).

Tänavu septembriga võrreldes vähenes kaupade eksport 5% ja import 3%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077