Autor: Siim Sultson • 9. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TNT müüki?

Jana Partners ja kaasinvestor Alberta Investment Management Corporation omandasid Hollandi TNT-st 5%, edastab Financial Times.

Jana ja  Alberta Investment Management Corporationi osalus TNT-s mõjutas Hollandi turgu, kuna sealsete nõuete järgi peab viie ja enama protsendise osaluse liikumistest avalikkust teavitama.

Kui veel eelmisel aastal said hedge fondid Euroopas tagasilööke, siis sel aastal oodatakse võimalust sinna oma raha paigutamiseks. Näiteks Euroopa üks suurimaid fonde Cevian Capital on sel aastal tavapärasest teinud investeeringuid kaks korda enam. Osad fondid aga kasvatavad vaikselt oma osalust firmades, mis pakuvad neile huvi.

TNT, kes võttis oma nime ühelt rahvusvaheliselt ekspresssaadetiste vedajalt, kes omakorda liitus Hollandi postiteenistusega 1996. aastal, on ise olnud juba pikka aega ülevõtmise sihtmärk.

Ameerika postiteenistusfirmad UPS ja FedEx koos Saksa Postile kuuluva DHL-iga olid eelmisel aastal huvitatud TNT-st.

TNT juhid aga on seni kriipsutanud alla omaette olemise strateegiat. Samas on firma püüdnud tungida Suurbritannia turule, kuna sealne Royal Mail on taandunud.

Jana ja  Alberta Investment Management Corporationi taotlused on ebaselged, kuid TNT müük ühele tema enda rivaalidest on üsna võimalik tulemus.

Jana viimane suurem katse murda Euroopa turule oli aastal 2007, mil koos hedge fondi hiiglase DE Shaw´ga saadi elektroonikafirmas Philipsis 1,6% osalus.

Reedel avaldas TNT oma strateegilise analüüsi "Visioon 2015", mis tõi esile expressteenuseid, kuid ei öelndud midagi konkreetset postiveo kohta.

Peale 4-6% postiveomahtude aastalangust Hollandis ja Euroopa postituru avamist on võitlus sellel alal terav. TNT enda töövõimekus näib olevat langenud. Firma kohal ripub oht, et tuleb koondada 11 000 töötajat.

TNT aktsiahind on praegu 326,20 krooni.

 

 

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077