Autor: Siim Sultson • 26. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novembrist 2012 rehvidel uus liigitus ja märgistus

Aastast 2012  liigitatakse ning märgistatakse kõik uued Euroopas müügil olevad autorehvid nende kütusesäästlikkuse, märghaardumise ja välise veeremismüra alusel, teatab Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis.

Märgistussüsteem on sarnane kodumasinate omaga.  Parlament kiitis eile määruse heaks ilma hääletuseta. Saadikud ja nõukogu läbirääkijad jõudsid oktoobri alguses kokkuleppele. "Uus märgistussüsteem on selge meede, mis toob olulist kasu keskkonnale ning tarbijatele," kiitis raportöör Ivo Belet (EPP, BE) õigusakti ja hindas, et kulud tootjatele peaksid olema minimaalsed.

 Kütusesäästlikkuse, märghaardumise ja veeremismüra märgistamine

 Sarnaselt Euroopa energiamärgisega kasutatakse rehvide märgistamisel säästlikkuse klasse alates parimast (roheline "A" klass) kuni viletsaimani (punane "G" klass). Lisaks kütusesäästlikkusele annab märgistus teavet ka rehvi käitumise kohta märgades tingimustes ning veeremismüra kohta detsibellides.

 Alates novembrist 2012 peavad sõiduautode ning väike- ja raskeveokite (C1, C2 ja C3 klass) turustajad teavitama tarbijat rehvide kütusesäästlikkusest, märghaardumisest ja välisest veeremismürast kõikides tehnilistes reklaamtrükistes, sh veebilehtedel. Protekteeritud rehvid, professionaalsed maastikurehvid ning võidusõidu rehvid saavad erandi.

 Kõikidel pärast 1. juulit 2012 toodetud C1 ja C2 rehvidel peab olema kleebis või märgis, kui nad tarnitakse tehasest poodi või autotöökotta.

 Erinevalt külmkappidest ei ole rehvid poodides alati müügisaalis nähtaval kohal, mistõttu saadikud nõudsid, et müüja peab kliendile alati enne müüki näitama märgistust ning see info tuleb ära näidata ka arvetel.

 Vaiksed rehvid

Parlament saavutas lisaks, et  müra tähistav piktogramm muudetakse vaikseid rehve soosivaks. Välismüra tähisena kasutatakse valjuhääldist tulevate mustade "lainete" kujutist. Laineid on seda arvukamalt, mida mürarikkam on rehv. Vaiksed rehvid (müra on alla 68 detsibelli) märgistatakse näiteks ühe musta ning kahe valge "lainega", mis on ära toodud detsibellide kõrval.

Kütusesäästlike ja ohutute rehvide soosimine

Otsus selle kohta, kas ja kuidas soodustada keskkonnasõbralike rehvide kasutamist, tehakse liikmesriigi tasandil. Liikmesriigid võivad soosida vaid selliste rehvide kasutamist, mille kütusesäästlikkus ning märghaardumine on vähemalt "C" klassis.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077