Autor: Siim Sultson • 23. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurim toetus läks puidu ja mööbli eksportijaile

EAS on alates eelmise aasta kevadest kuni tänaseni andnud toetust 265 ekspordivaldkonna projektile ühtekokku ligi 260 miljoni krooni ulatuses, et suurendada Eesti ettevõtete konkurentsivõimet välisturgudel, teatab EAS.

EASi ekspordidivisjoni direktori Allar Korjase sõnul on majanduskriis pannud ettevõtjaid aktiivsemalt välisturgudele pürgima. „Eesti ekspordimaht on viimase viie aastaga kahekordistunud ning arvestatavat eksporditulu on näidanud üle 5000 Eesti firma ehk iga kaheksas ettevõte,“ ütles Korjas. „See on väga hea tase, mille hoidmine pole kindlasti kerge. On selgelt näha, et ettevõtted keskenduvad senisest oluliselt enam tootearendusele, tootlikkuse tõstmisele ja aktiivsele turundusele uutel turgudel. EASile kaasrahastamiseks esitatud ekspordi valdkonna projektid on väga põhjalikult läbi mõeldud. Enamik ettevõtteid kasutab võimalust oma ekspordiplaan koos EASi konsultandiga enne projektile toetuse taotlemist läbi arutada.“

EAS on õla alla pannud 177 eksporditurunduse projektile ning toetanud 72 korral välismessidel osalemist või nende külastamist. 16 korral on toetatud ettevõtete koostööprojekte ühisturunduse toetusprogrammist.

Kõige enam, ühtekokku 40 korral on EAS tänavu rahastanud puidutoodete, puitmajade ja mööbli ekspordiga seotud projekte. Järgnevad masinate, elektriseadmete ja metalltoodete ekspordiplaanid, kus kokku on rahastatud 38 ettevõtte projekti. Infotehnoloogia ja elektroonika valdkonnas on toetatud 33 ettevõtte ekspordiplaane. Enamus neist on seotud tarkvaralahenduste viimisega välisturgudele. Ülejäänud toetatud ekspordiprojektid jagunevad väga erinevate valdkondade vahel. Varasemast rohkem, kokku 10 korral on rahastamiseks esitanud projekte toiduainete sektori ettevõtted.

 EASi ekspordidivisjoni direktori hinnangul on märkimisväärne, et üha rohkem on toetusetaotlejate hulgas ettevõtteid, kes on edukad ühel või teisel moel merega seotud valdkondades. „Saare Paat AS on edukalt ellu viimas eksporditurunduse toetusprogrammist 1,2 miljoni krooniga rahastatud projekti jahtlaevade SAARE 41 turustamiseks välisriikides,“ tõi ta näiteks. „Evo Design OÜ sai eksporditurunduse programmist toetust summas 2,1 miljonit krooni, et suurendada oma ekspordimahte nii Euroopa kui USA turgudel. See ettevõte tegeleb reisilaevadele mõeldud spetsiaalse mööbli valmistamisega.“

 Suures osas on eksporditoetuste saajad olnud Tallinnast ja Harjumaalt (193), Tartumaalt (38), Ida-Virumaalt (9) ning Pärnumaalt ja Saaremaalt (kummastki 7). Ekspordi sihtriikidena on projektides mainitud enamasti Soomet (101 projekti), Rootsit (89 projekti), Lätit ja Norrat (62 projekti kummassegi), Saksamaad (61 projekti), Venemaad (54 projekti) ja Leedut (50 projekti). Järgnevad Suurbritannia, Taani, Prantsusmaa ja Holland.

EAS pakub eksportivatele ettevõtetele Euroopa Regionaalarengu Fondi toel viit toetusvõimalust. 

Eksporditurunduse toetusprogrammist saab küsida toetust kuni 2-aastase turundusplaani elluviimiseks. Suuremad toetatavad kulud on reeglina seotud kas suurtel rahvusvahelistel messidel osalemise või välisturgude külastamisega. Lisaks paneb EAS õla alla tootekataloogide, turundusmaterjalide ja näidiste valmistamisele, kaubamärgi registreerimisele jne. Maksimaalne toetussumma on 2,5 miljonit krooni ning toetuse piirmäär kuni 50% kuludest, ülejäänud osa tuleb ettevõtjal ise rahastada.

 Messitoetuse ja ühisturunduse toetuse raames saavad ettevõtted küsida toetust kas messil osalemiseks või ühiste turundusürituste läbiviimiseks. EAS rahastab kuni 50% projekti maksumusest, toetuse maksimaalne suurus on kuni miljon krooni.

 Arendustöötaja kaasamise toetusprogramm pakub abi rahvusvahelise kogemusega tehnoloogi, disaineri või turundusjuhi värbamiseks välismaalt. Toetust saab küsida kuni 50% ulatuses töötaja palgakulust kuni kolme aasta jooksul.

 Teadmiste ja oskuste arendamise programmi kaudu toetatakse neid tööalaseid koolitusi, mis on suunatud ettevõtete konkurentsivõime suurendamiseks. EAS rahastab kuni 50% koolituse maksumusest.

 Lisaks aitavad EASi välisesindused kokku 10 linnas Lääne-Euroopas, Venemaal, Hiinas, Jaapanis ja USAs leida koostööpartnereid nii alustavatele kui ka juba tegutsevatele eksportööridele. Täpsemat infot EASi toetusvõimaluste kohta saab veebilehelt www.eas.ee/eksport.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077