Autor: Siim Sultson • 9. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELis saab peagi teenust pakkuda, firmat asutamata

Valitsus kinnitas eile Euroopa Liidu teenuste direktiivi rakendamise seaduse eelnõu, mis võimaldab Eesti ettevõtjatel EL-i liikmesriikides ja sealsetel ettevõtjatel Eestis lihtsamalt oma teenuseid osutada, teatab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Ühtlasi vähendab eelnõu riikide halduskoormust.

„Ettevõtlustegevuse lihtsustamine ja halduskoormuse vähendamine loob kindlasti eeldusi uute töökohtade loomiseks, mis on praeguses olukorras meie jaoks üks võtmeküsimus,“ lausus majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan  Parts.

Eelnõu rakendamisel luuakse ettevõtjatele riigiga suhtlemiseks ühtne kontaktpunkt. See tähendab veebikeskkonna loomist, mille kaudu on ettevõtjatel võimalik riigiasutustele esitada tegevusloa või registreeringu taotlusi ja teisi dokumente ning saada teavet nõuete kohta, mis kehtivad erinevate teenuste osutamisele Eestis ja EL-is.Partsi sõnul lihtsustab teenuste direktiivi jõustumine uuest aastast teenuste osutamist nii Eestis kui ka teistes EL-i riikides ja vähendab bürokraatia.  

Hetkel on EL-is olukord, kus ettevõtjal on suhteliselt keeruline teises liikmesriigis teenust osutada – üldjuhul tuleb seal läbida uue ettevõtte asutamisprotsess ja taotleda erinevaid tegevuslubasid, mis on kulukas ja koormav.

Teenuste direktiivi rakendamise seaduse jõustumisega on tulevikus võimalik teises liikmesriigis ajutiselt teenust osutada ka ilma seal ettevõtet loomata.

Teenuste direktiivi laiemaks eesmärgiks on rakendada Euroopa Ühenduse asutamislepingu sätteid, mis käsitlevad teenuste vaba liikumist ühenduse siseturul. See tähendab ettevõtjatele ja tarbijatele Euroopa suurima majandusharu poolt pakutavate võimaluste kasutamist ka tegelikkuses. Direktiiv aitab realiseerida teenindussektori arvestatavat majanduskasvu ja uute töökohtade loomise potentsiaali.

Teenuste direktiivi rakendamise seaduse eelnõu peab kinnitama ka Riigikogu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077