Autor: Rivo Sarapik • 18. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome eksport ELis languse esimene

Euroopa statistikaameti andmeil on selle aasta viie esimese kuuga suurimas languses Soome eksport – läinud aasta sama perioodiga võrreldes on langus 37%.

Üle 30% on kahanenud ka Rootsi, Bulgaaria ja Leedu eksport ning üsna piiri lähedale jääb Eesti, kus eksport on vaadeldaval perioodil mullusega võrreldes 29% väiksem.

Euroopa suurematest riikidest on Saksamaa eksport aasta esimese viie kuuga mullusega võrreldes 24% väiksem ning Prantsusmaa eksport 22%. Kõige vähem on kahanenud Iirimaa eksport, vaid 1%.

Kõige suuremat kaubanduskonto ülejääki näitas selle aasta jaanuarist maini Saksamaa, kus see küündis 46,3 miljardile eurole. Läinud aasta samal perioodil oli sama näitaja 83,3 miljardit eurot. Saksamaale järgnesid kaubanduskonto ülejäägi suuruselt Iirimaa (15,6 miljardit eurot) ja Holland (13,8 miljardit eurot).

Suurimas defitsiidis oli Suurbritannia kaubanduskonto 38 miljardi euroga.

Euroala (16 riiki) kaubanduskonto oli juuni seisuga 4,6 miljardi euroga plussis, kogu Euroopa Liidu kaubanduskonto (27 riiki) aga 4,3 miljardi euroga defitsiidis.

Detailsed andmed riikide kohta tõi Eurostat välja viie esimese kuu kohta.

Euroopa kaubakäive kõigi suuremate kaubanduspartneritega vähenes. Kõige enam kahanes mullusega võrreldes eksport Venemaale (-39%) ja Türgisse (-33%). Mahult suurimale turule USAsse kahanes eksport 21%. Import kahanes kõige enam Venemaalt (-43%) ning Jaapanist ja Brasiiliast (-29%).

Euroopa kaubanduskonto ülejääk USAga kahanes 11,5 miljardile eurole läinud aasta sama perioodi 27,3 miljardilt eurolt. Kaubandusdefitsiit Hiinaga kahanes 55,8 miljardile eurole läinud aasta viie esimese kuu 60,9 miljardilt eurolt.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077