Autor: Rivo Sarapik • 10. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport-import juunis aasta rekordtasemel

Esialgsetel andmetel eksporditi tänavu juunis Eestist jooksevhindades 9,4 miljardi krooni väärtuses kaupu ja imporditi Eestisse 10,1 miljardi krooni eest, teatab Statistikaamet.

Eelmise aasta juuniga võrreldes kahanes kaupade eksport 13% ehk 1,5 miljardit krooni ning import 29% ehk neli miljardit krooni. Tänavu maiga võrreldes kasvas eksport 17% ja import 19%. Kaubavahetuse puudujääk oli käesoleva aasta juunis 0,7 miljardit krooni, mis oli viis korda väiksem kui eelmise aasta samal kuul.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidesse eksporditi juunis Eestist kaupu 6,1 miljardi krooni eest, mis moodustas 64% Eesti koguekspordist. Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes eksport ligi neljandiku. Ühendusevälistesse ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi Eestist kaupu 3,3 miljardi krooni väärtuses, mis on pool miljardit krooni enam kui 2008. aasta juunis.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidest imporditi Eestisse juunis kaupu 7,7 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 77% Eesti koguimpordist. Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes import EL riikidest 3,9 miljardi krooni võrra (34%). Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi Eestisse kaupu 2,4 miljardi krooni eest ja vähenemine eelmise aasta juuniga võrreldes oli vaid 5%.

Euroopa Liidu riikidega oli väliskaubanduse puudujääk 1,6 miljardit krooni (2008. aasta juunis 3,6 miljardit krooni). Samas kaubavahetuses kolmandate riikidega oli väike ülejääk ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse ligi ühe miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.

2009. aasta II kvartalis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 25,1 miljardi krooni eest ja imporditi 28 miljardi krooni väärtuses. Võrreldes eelmise aasta II kvartaliga vähenes eksport 28% ja import 37%. Kuigi juunis olid arengud positiivsed, oli II kvartalis tervikuna nii ekspordi kui ka impordi langus mõnevõrra suurem kui I kvartalis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077