Autor: Rivo Sarapik • 2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Air France´i raport: lennuk ei purunenud õhus

Brasiiliast Prantsusmaale teele olnud ja 1. juunil ookeani kukkunud Air France`i lennuk Airbus A330 ei purunenud uurijate hinnangul õhus, vaid kukkus ookeani otsejoones ning purunes kokkupõrkel veepinnaga.

Sellise järelduse tegid uurijad lennukivraki jäänuseid uurides, vahendas CNN. Täna avaldati lennuõnnetuse esimene raport. Lennuki pardasalvestused on hetkel leidmata.

"Lennuk kukkus püstloodis veepinna poole, väga väga kiiresti," kommenteeris õnnetuse uurija Alain Bouillard.

Lennukijäänuste uurimise järgi panid uurijad kokku õnnetuse stsenaariumi. Selle põhjal põrkas lennuk risti veepinnaga, mille tulemusel läbis lennukit meeletu surve - suunaga nina poolt sabani. Lennukis viibinud 228 inimesel polnud aega õnnetusele reageerida.

Lennuki autopiloot õnnetuse hetkel ei töötanud, sest lennuki kiiruseandurid ei suutnud edastada infot lennuki ja tuule kiiruse ning suuna kohta.

"See tähendab, et lennuk oli juhitud piloodi poolt," lisas Bouillard.

Briti ajaleht The Times kirjutas täna, lisaks halbadele ilmastikuoludele võis õnnetuse põhjustada kiiruseanduritest saadud valed andmed ja vead elektroonikas. See tähendab lennukitootjale, et Airbus võib olla sunnitud kutsuma tagasi pikamaalendudseks mõeldud Airbus A330 ja A340 tüübi lennukeid, sest sarnaseid vigu on 36 juhul ennegi ette tulnud.

Lennuki kapten oli ajalehe andmeil puhkusel kui kaaspiloodid tormis lennuki üle kontrolli kaotasid.

Lend 447 jäi kadunuks Atlandi ookeani kohal 228 inimesega pardal, kes kõik hukkusid. Hukkunute seas oli ka Eesti kodanik. 11 ookeanist leitud laipa on tuvastatud, nende seas kapteni isik.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077