Autor: Mariliis Pinn • 13. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubalaev Framnes tõmmati madalikult lahti

Täna, 13. mail kell 00.23 tõmmati madalikult lahti Äksi saare lähedal madalikule sõitnud Norra kaubalaev Framnes. Laev pukseeriti Prangli saare juurde ankruplatsile. Ohtu keskkonnale ei ole.

Eile, 12. mai pärastlõunal suundus laeva Framnes juurde tanker Vigri ja alustati kütuse väljapumpamist, teatas veeteede amet. Kell 22.10 oli kaubalaevalt välja pumbatud 164 kuupmeetrit kütust. Firma PKL puksiirlaevad Mars ja Eridan tõmbasid kell 00.23 laeva madalikult lahti ja pukseerisid Prangli saare juurde ankruplatsile. Meeskond on endiselt laeva pardal.

Piirivalve reostustõrjelaev Kati oli kogu öö sündmuskohal ning jälgis laeva ankruplatsil hommikuni. Merereostust ei tekkinud ning ohtu keskkonnale ei ole. Hommikul pöördus piirivalvealaev Kati tagasi piirivalve merebaasi.

Kütuse väljapumpamine võttis plaanitust vähem aega, sest kasutati võimsamat pumpa. Alustati laevapumbaga, millega oleks väljapumpamiseks kulunud orienteeruvalt 20 tundi. Seejärel avati tankiluugid ja jätkati võimsama pumbaga, mille tõi kohale tanker Vigri.

Veeteede amet kogub õnnetuse kohta andmeid, informeerib juhtunust lipuriiki ja seejärel lepitakse kokku, kes teostab uurimise – kas lipuriik Norra või Eesti, kelle territoriaalvetes õnnetus toimus.

Läbirääkimisi peetakse tuukritöid teostava firmaga, et viia läbi uus tuukriülevaatus ankruplatsil, pärast seda peaks laev minema remondibaasi.

Täpselt selgub laeva seisukord dokis. Kui laev jõuab kai äärde, lähevad seda kontrollima Veeteede Ameti laevakontrolliinspektorid, et oleks tagatud laeva merekõlblikkus.

Laevaõnnetuse põhjused ja asjaolud selguvad juurdluse käigus ning enne asjakohaste seletuste, logiraamatute ja VTS salvestuste analüüsi ei ole võimalik õnnetuse täpset põhjust öelda.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077