Autor: Rivo Sarapik • 24. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroliidu veoturud valla

Euroopa Liit nõustus avama riiklikud maanteeveoturud konkurentsile. Ühe ELi liikmesriigi veofirma võib nüüd kaupu peale võtta ja kohale toimetada ka teises liikmesriigis.

Kabotaaž (kaubavedu kolmanda osapoole jaoks ühe riigi piires ja välisriigi ettevõtte poolt) peaks rahvusvahelise veo raames piirduma kolme järjestikuse veoga maksimaalselt seitsme päeva jooksul. Kabotaažvedu oleks lubatud liikmesriikides, mida juht läbib tagasiteel ning piirduda tuleb ühe kabotaažveoga liikmesriigi kohta kolme päeva jooksul alates selle territooriumile tühjalt sisenemisest.

Saadikud toetavad samas edasist liberaliseerimist ning kabotaažvedude hulga ja kestuse piirangute kaotamist, et vältida (pool)tühje vedusid. Kokkulepitud teksti kohaselt ei tohiks kabotaažvedu olla keelatud seni, kuni selliseid vedusid ei teostata vastuvõtvas liikmesriigis alaliselt ega pidevalt.

Uue seaduse eesmärk on tõhustada konkurentsi ja vähendab tühjade veoautode liiklemist Euroopa Liidus. Eeskirjad, mis jõustuvad kuus kuud pärast selle avaldamist, on kompromiss, pärast seda, kui Parlament astus vastu survele loobuda kõigist kabotaažipiirangutest 2014. aastaks. Arutelu külmutati 2013. aastani, vahendas Bloomberg.

„See on hea algus,“ ütles, Mathieu Grosch, Belgia Parlamendiliige, kes juhtis täna õigusaktide esitlust Strasbourgis.

„Kabotaažipiirangud on nonsenss,“ ütles Georg Jarzembowski, sakslasest Parlamendi transpordikomitee liige. „Loodan, et 2013. aastal saame korraliku nõuetekohase ettepaneku ühtse turu loomiseks.“

Uued kabotaažireeglid rakenduvad kuus kuud pärast määruse avaldamist ELi Ametlikus Teatajas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077