Autor: Janek Popell • 21. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: milline on ohutu ja keskkonnasõbralik logistika?

Mida on kvaliteedisertifikaatidel tegemist logistikaga?

Coca-Cola Hellenic Eestile omistati 2008. aastal OHSAS 18001 ja 2004. aastal ISO 14001 kvaliteedisertifikaadid. Kuid mis on sellel tegemist logistikaga?

Nimelt tekivad logistikas kaupade käsitlemise käigus erinevad riskid, mis tingivad konkreetsete ja jälgitavate ohutusmeetmete väljatöötamise, kasutuselevõtu ja pidevat kontrolli.OHSAS süsteemi juurutamise peamiseks eesmärgiks ongi tööõnnetuste minimiseerimine läbi pideva arendamis- ja parendamisprotsessi. ISO 14001 süsteemi juurutamine aga aitab kaitsta ümbritsevat keskkonda ja kokku hoida kulusid. Seda jäätmete käitlemise ja heitgaaside vähendamise abil, kasutades paremini vee- ja muid ressursse.

OHSAS süsteemi juurutamise heade näidetena võiks välja tuua üks kord aastas toimuvat tuletõrjeõppust koos koolituspäevaga, laos ja territooriumil jalakäijate teede olemasolu, helkurvestide kasutamist laos, täpseid juhiseid kõrgustel töötamisel, ohutusnõudeid toodangu laadimisel tõstukitega jmt.

ISO 14001 süsteemi juurutamisel võiks aga positiivsete näidetena ära märkida EURO 4 ja EURO 5 nõuetele vastavate transpordivahendite kasutamist ja seda, et ettevõttest väljub ainult sorteeritud prügi (klaas, plastik, puit, kartong ja olmejäätmed eraldi).

Lisaks tooksin välja prügipresside kasutuselevõtu, mis küll suurendab rendikulusid, kuid seevastu vähendab äraveetava prügi transpordikulusid. Kokkuvõttes annab prügipresside kasutamine rahalist kokkuhoidu ning selle tulemusena vähenes meie ettevõttes oluliselt tahke prügi hulk.

Süsteemide toimimise kontrolliks ja parendamiseks oleme ettevõttes sisse viinud igakuise tööohutuse ja korrashoiu siseauditi, mille käigus kontrollitakse kogu logistilist ahelat alates kaupade saabumisest lattu kuni tarneni kauplusesse. Iga auditi tulemuseks on numbriline näitaja, mida saab eelnevate perioodidega ja kehtestatud eesmärgiga võrrelda.

Logistikutele on eelpoolnimetatud süsteemide juurutamisega antud konktreetsed juhised, kuidas tagada ohutu töökeskkond ning aidata kaitsta meid ümbritsevat keskkonda. Käegakatsutavaid ning reaalselt mõõdetavaid tulemusi oleme juba saavutanud jäätmete sorteerimise ja tagastamise vallas ning ohutu töökeskkonna tagamisel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077