Autor: Rivo Sarapik • 20. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: välislähetuses autojuhtide päevaraha maksuvaba

KPMG Baltics ASi juhtiva maksunõustaja Aidi Kallavuse sõnul tegi Tallinna ringkonnakohus hiljuti otsuse, mille kohaselt võib maksta kaugsõiduautojuhtidele välislähetuse päevaraha maksuvabalt.

Juba pikemat aega on maksu- ja tolliameti seisukoht olnud, et kui rahvusvahelisi kaubavedusid teostavate autojuhtide tegelik töö tegemise koht on nt Euroopa, siis ei saa neile Eestist lahkudes välislähetuse päevaraha maksuvabalt maksta. Eelkõige peeti silmas olukordi, kus autojuht sõidab kindlal trajektooril.

Kallavuse sõnul leidis ringkonnakohus, et tuleb lähtuda tuleb siiski töö iseloomust, kuna tihti ei ole kaugsõiduautojuhtidel püsivat töö tegemise asukohta. Samas tuleb ka neile tagada samaväärne kaitse võrreldes töötajatega, kelle töö on püsiva iseloomuga. Kohus otsustas, et vaidlusalusel juhtumil sai töö tegemise kohana käsitleda Eesti Vabariiki, sest kogu Euroopa määratlemine töö tegemise kohana on ebamõistlikult lai, mis ei taga töötajate kaitset. Töö tegemise asukoht tuleks kokku leppida kohaliku omavalitsuse täpsusega, arvestama peaks ka auto tavapärast peatuspaika koduriigis.

"Kõnealune kohtuotsus aitab selgitada autovedajate jaoks kauakestnud segadust päevaraha küsimuses. Teisalt peavad aga nii tööandjad kui ka autojuhid arvestama, et maksuvaba päevaraha maksmine ei saa asenda töötaja palka ega taga töötajale sotsiaalgarantiisid erinevalt palga maksmisest, st seda osa ei arvestata nt pensioni, haigus- või töövõimetushüvitiste ega töölepingu lõpetamise hüvitiste arvutamisel," rõhutas Kallavus.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077