6. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koop: hea, kui postiturg lõplikult ei sulgu

"Jah, D2D osutab lihtkirja teenuseid ka pärast 1. aprilli," ütles D2D juhatuse liige Olle Koop.

"Meil pole muud võimalust, kui eeldada, et nii seadusandja kui ka täidesaatva võimu poolt korduvalt välja öeldud “postituru avamine” ei tähenda selle lõplikku sulgemist," jätkas ta. 

"Kui tänane Eesti Posti tähitud kiri maksab 26 krooni, siis universaalteenuse postiteenuse makse võib Vabariigi Valitsus seaduse kohaselt kehtestada teiste postiteenuseosutajate jaoks nullist kuni 25 kroonini ühe ühiku kohta," selgitas Koop. "Seega peaks konkurent olema võimeline osutama 1 krooni eest teenust, mida Eesti Post ei suuda osutada vähema kui 26 krooni eest, seda ka müüma ja kasumit teenima. See tähendab, et kui valitsus otsustab näiteks kehtestada maksumäära 0 krooni, on postiturg täielikult avatud ja kui kehtestatakse maksumäär 25 krooni, on postiturg täielikult suletud.," lisas ta.

Eelnõu kohaselt kehtestatakse universaalse postiteenuse makse määrad rahastamiskohustusega postiteenuse osutajale. Lihtsaadetisena edastatava kirja makse määr nii riigisisestele kui ka rahvusvahelistele postisaadetistele on 2,3 krooni. Täht- või väärtsaadetisena edastatava kirisaadetise makse määrad on 18,9 krooni. Postipakkide edastamise makse määr on 0 krooni sõltumata, kas see on liht-, täht- või väärtsaadetis.

"Mis puudutab Eesti Posti 61 miljoni suurust kahjumit postituru avanemisel, siis see "kaotus" on vaid suurepärane võimalus kasutada seda oma niigi selge monopoolsuse kinnitamiseks Eesti kirjaturul, et manipuleerida avaliku arvamusega ja sundida valitsust kehtestama võimalikult kõrge universaalse postiteenuse maksumäära konkurentidele," ei varja Koop pahameelt.

"Ilmselt see ongi olnud nii seaduse loojate kui ka Eesti Posti eesmärk algusest peale, sest kuidas teisiti mõista fakti, et seaduse väljatöötamise juures pole mitte kunagi olnud kedagi teist kolmest litsentseeritud postiteenuseosutajast peale Eesti Posti."

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077