Autor: Mariliis Pinn • 23. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sidekulu laos kärpesse

Suuremates ladudes tasub kulude kokkuhoiuks telefoniside kasutamise asemel mõelda raadiosidele.

"Vähesed kasutavad praegu veel. Kõik on hõikamis- ja jooksmisemeetodi peal," selgitas Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ juhatuse liige Andy Viikmaa.

Suuremates logistikakeskustes kasutatakse tihti sisetelefone, kuid nende kasutamine on kohati kohmakas, kirjutas Äripäev. Tavatelefonid vajavad juhtmeid, traadita lauatelefonide levi raadius on väike, ja sageli segavad neid metallpurgid ja fooliumpakendid. Raadiosaatjal on laotöös teatud eelised - see vastab militaarstandardile, on kukkumis-, tolmu- ja niiskuskindel, tagatud on 3 x 8 tundi päevas kasutuskindlus.

Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ juhatuse liige Meelis Leppik tõi välja, et raadiosidega on kõik kursis jooksvate probleemide ja küsimustega ja ka käskluste andmisel ei pea helistama 20-30 inimesele eraldi.

Sobivaim suurele laole

Ladustamisteenust pakkuva Ferroline Group laojuhataja Raino Press tunnistas, et on raadiosaatjate kasutamise peale mõelnud, ent ei plaani neid oma laos kasutusele võtta.

"Võib-olla mõnes suuremas laos on raadiosaatjad mõistlik valik. Meie kasutame telefone ja oleme nendega rahul. Tean ka, et nende kasutamine võib olla suhteliselt tülikas, sest tuleb nuppu all hoida ja suures laoruumis võivad tekkida ka probleemid kajaga."

Viikma ent kinnitas, et raadioside on kasulik ka laos, kus tööl kolm inimest. "Laopind võiks olla 4000-5000 m2. Süsteem tasub ennast kohe ära ka väiksemas firmas," on Viikmaa veendunud. Keskmisse lattu piisab 10 saatjast. Suurtes ladudes on tõstukitel saatjad peal ja laotranspordiga polegi Viikma sõnul võimalik muud moodi suhelda kui raadiosaatjaga.

Kasutaja on rahul

ETK kommunikatsioonijuht Regina Aasumets rääkis, et neil kasutavad miniatuurseid raadiosaatjaid peamiselt komplekteerijad dispetšeriga sidepidamiseks. "Arvuliselt kasutatakse vahetuses 25 raadiosaatjat, ülejäänud on laadimises. Võib öelda, et oleme tehnoloogiaga rahul olnud ning investeering on ennast ära tasunud," kinnitas Aasumets.

Samas tõdes ta, et kuna kasvanud on nii ETK Assaku ladu kui ka kaubamahud, plaanitakse kasutusele võtta häälkomplekteerimine. Assaku lao juht Andrus Aljas selgitas, et uue tehnoloogia kasutuselevõtuga saab komplekteerija käed vabaks ning hakkab töökäske saama kõrvaklappide kaudu. "Eesmärk on tõhustada komplekteerimise täpsust ja sellega oluliselt minimeerida komplekteerimisel tekkivaid vigu," lisas Aljas.

Tehnoturu eksperdid soovitavad laos kasutada profisaatjaid, mis nõuavad eraldi sagedust. Leppiku sõnul on nende litsentsi kasutades aasta hind 200 krooni, kuid rohkemate saatjate ostjatel aitavad nad sideametist litsentsi taotleda. "Meie sagedusvariant on väiksema hulga saatjate kasutamiseks. Üle 10 saatja puhul on ettevõttel mõttekas taotleda sideametist oma sagedus, mis maksab ca 1000 krooni aastas. Kui ettevõte mitmes maakonnas, loa hind mitmekordistub, meie sagedused toimivad üle Eesti," lisas ta.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077