Autor: Mariliis Pinn • 15. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaale pääseb alates uuest aastast rohelise kaardiga

1. jaanuarist 2009 liitub Venemaa rahvusvahelise rohelise kaardi süsteemiga - tänu sellele ei ole autoga idapiiri taha reisides enam vaja osta eraldi Venemaa liikluskindlustust. 

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) kindlustusdirektori asetäitja Toomas Pajo sõnul piisab alates uuest aastast oma autoga Venemaale sõitmiseks rohelisest kaardist, mille kehtivusala hõlmab ka Venemaad, teatas fond. „Oluline on silmas pidada, et roheline kaart kehtib Venemaal ja muudes riikides ainult siis, kui kaardi väljatrükil ei ole vastavad riigid maha kriipsutatud,“ selgitas Pajo. „Rohelist kaarti saab küsida oma kindlustusandjalt.“

Samamoodi võivad Venemaa kindlustusandjad väljastada rohelisi kaarte Eestisse saabuvatele Venemaa sõidukitele - sellisel juhul on ka neil täidetud liikluskindlustuse lepingu sõlmimise kohustus.

Roheline kaart on Eestis, teistes Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriikides ja rohelisel kaardil märgitud riikides kehtivat liikluskindlustust tõendav dokument. Roheline kaart väljastatakse kindlustusvõtja taotlusel ning on Eestis registreeritud sõidukile kohustuslik kui sõidetakse rohelise kaardi liikmesriiki, mis pole Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriik.

Kasulik teada:

Kuidas saada rohelist kaarti?

Tuleb pöörduda vastava sooviga oma kindlustusandja poole.

Palju maksab roheline kaart?

Rohelise kaardi eest, mis kehtib lisaks Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriikidele ja Šveitsile ka teistes rohelise kaardi riikides, on kindlustusandjal vastavalt liikluskindlustusseadusele (§10 lg 3) õigus nõuda täiendavat tasu. Võimaliku lisamakse ja selle suuruse üle otsustab iga kindlustusandja eraldi.

Oluline on meeles pidada, et liikluskahju korral toimub kannatanu nõude menetlus liiklusõnnetuse toimumise riigi seaduse alusel. Kuna eri riikides on hüvitamise piirmäärad erinevad, ei pruugi kohustuslik liikluskindlustus katta kõiki tekkinud kahjusid.

 Tuleb arvestada, et roheline kaart võib kehtida ka ainult Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriikides – kehtivad riigid rohelise kaardi väljatrükil on läbi kriipsutamata.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077