29. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BÖRS: läks Tallinki aktsiate rabamiseks

Börsil rabati täna kõvasti Tallinki aktsiaid, mis hommikul lennutas aktsia hinna tervelt kümne protsndi võrra üles. Börsipäeva lõpuks toimus mõningane rahunemine ning väärtpaberi lõplikuks hinnatõusuks jäi 7,14 protsenti.

Raske öelda, mis oli laevandusfirma aktsia ootamatu populaarsuse põhjuseks. Ühest küljest kindlasti aktsiaturgude järsk pööre paremuse suunas. Teisalt aga ilmselt panustamine eelmise kvartali (lõppes 31. augustil) tulemustele, mis peaks avaldatama hiljemalt reede õhtul.

LHV ennustab värskes analüüsis ettevõtte käibe väikest tõusu ning sisuliselt samasugust kasumit kui Tallink ise ennustas augustis antud kasumihoiatuse ajal. Investeerimisfoorumites arutletakse selle üle, et Tallinkil on üks konkurent kadunud ning tänu kütusehindade kukkumisele on kulud kahanenud. Ka LHV analüütik Sten Pisang osutas nafta hinna enam kui 50protsendilisele kukkumisele.

Tuleks siiski arvestada, et augustis ei olnud kütuse hindkaugeltki niipalju langenud ning langus on toimunud dollarites. Augustikuus oli kütteõli hind eurodesse ümberarvutatuna siiski keskmiselt ainult 15% odavam, kui juunis.

Veel tuleks arvesse võtta seda, et ehkki reisijate arv kasvas lõppenud finantsaastal kolm protsenti 7,07 miljoni reisijani, Soome-Rootsi liinidel aga kahanes 12%. Kaubavedude maht kukkus nendel liinidel 18% ja sõiduautode vedu 22%. Rootsi-Soome liinid annavad siiski poole ettevõtte kogukäibest ning samuti moodustab poole tuludest müük laevade poodides ja restoranides-joogikohtades.

Sõiduautode veo maht kokku kasvas eelmisel finantsaastal seitse protsenti, kaubavedude maht kahanes aga kaheksa protsenti.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077