4. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlased muretsevad Ust-Luga sadama pärast

Eesti piiri lähedale kerkiv Ust-Luuga hiigelsadam tekitab muret ka soomlastes, kes kardavad suurenevate keskkonnaohtude ja ärivõimaluste kadumise pärast, vahendas postimees.ee Helsingin Sanomate artiklit.

Soome kaudu liikuvast kaubatransiidist osa koondub tulevikus sinna, mis positiivse asjaoluna toob ehk kaasa veokijärjekordade lühenemise piiril, kirjutas Helsingin Sanomat. Samas kasvab märgatavalt laevaõnnetuste ja naftareostuse oht Soome lahel.

Venemaa mastaapideski tohutu sadama läbilaskevõime saab olema märgatavalt suurem kui kõigi Soome sadamate oma kokku ning siinsele merele ilmub igal aastal sadu uusi naftatankereid.

Ust-Luga sadama arendusettevõtte asetegevjuht Aleksandr Goloviznin kinnitas, et sadamani ehitatav naftajuhe peaks valmis saama kolme aasta pärast ning seejärel hakkab sealtkaudu maailma voolama 50 miljonit tonni toornaftat aastas.

Goloviznin ei muretse siiski suureneva keskkonnaohu pärast, ehkki laevaliikluse tihenemine teeb meele mõruks naaberrahvastel. «Ma ei mõista soomlasi. Kui naftat veetakse Porvoo kaudu, siis on kõik hästi,» väljendas ta oma hämmastust mõnevõrra sarkastiliselt.

Soome meresõiduametis tõdetakse samas, et õnnetuste oht lahel liikluse tihenemisega siiski kasvab. Ust-Luga sadama valmimine toob siia iga päev juurde neli tankerit ning ka muu kaubaliiklus kasvab. Sadama praegune tegevus moodustab vaid murdosa plaanitust.

Ust-Luga sadamas töötab juba kolm terminali, kuid aasta lõpuks avatakse veel kolm ning järgmiseks suveks ka konteinerveoste terminal. Goloviznini sõnul vähenevad lähitulevikus kindlasti autoveosed läbi Soome, kuid päris ära need ei kao. Tema andmetel kavatsevat juba oma transporti ümber suunata näiteks mitu autotootjat.

Venemaa hiigelsadama arendamisse on praeguseks investeeritud era- ja riigiraha kokku umbes 700 miljoni euro väärtuses, kuid kogu eelarve peaks 2015. aastaks kasvama peaaegu kuue miljardi euroni.

Ust-Lugasse töötajate leidmiseks kavatsevad võimud sinna ehitada sisuliselt uue linna, kuhu valmib juba aastakümne vahetuseks sadu tuhandeid ruutmeetreid korteripinda.

Nõukogude aegu meenutava projekti esimeses etapis oodatakse sinna ehk 10 000 uut elanikku, kuid sajandi esimese veerandi lõpuks võib ustluugalasi olla juba 35 000, kirjutas Helsingin Sanomat.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077