18. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA autotootjatel 25miljardiline riigi garantii silme ees

USA lonkaval autotööstusel on sarnaselt mõne finantsasutusega sel aastal oodata riigi abi 25 miljardi dollari suuruse laenugarantii näol.

Eile kohtusid suurtootjate General Motors, Ford ja Chrysler juhid esindajatekoja spiikri Nancy Pelosiga ja nad võeti hästi vastu, kirjutas New York Times. "See on suurpäev," ütles Fordi juht Alan R. Mulally. Chrysleri juht Robert L. Nardelli nimetas saadud toetust lootustandvaks. Kohtumiselt lahkudes nimetasid tööstusjuhid Kapitooliumil veedetud päeva edukaks ja avaldasid lootust, et vastavad otsused saavad selle aasta jooksul teoks.

Kui Wall Street on juba saanud miljardeid dollareid finantstuge ja lähenevad ka valimised, on Kongressi liidritel ilmselt raske ära öelda abist Ameerika sinikraede suurtööandjaile, resümeeris ajaleht. Kui A.I.G. päästmisaktsioon tekitas palju küsimusi mõlema partei poolt, siis toetus autotööstuse aitamisele on kiirelt kasvamas. Mõlemad presidendikandidaadid on laenugarantiisid toetanud - arvestades, kui olulised on peamised autotööstuse osariigid Michigan ja Ohio sügisestel valimistel, pole ses midagi üllatavat.

Demokraat Pelosi kritiseeris eile teravalt Bushi administratsiooni 85 miljardit maksva A.I.G. pinnale aitamise eest, autotootjate garantiisid aga toetas. Ta laiendas oma sõnavõttudes autotööstuse toetamise mõtte kogu majanduse ja töötavate inimeste toetamisele. Siiski on võimukoridorides kuulda ka teravaid hääli hädas ettevõtete ja tervete majandusharude riigi abiga pinnal hoidmise vastu, kuna hetkel see küll "päästvat päeva", pikemas perspektiivis andvat aga soovitule vastupidise tulemuse.

Presidendikampaaniad teevad aga oma töö. Eile esines kandidaat Mccain Michiganis GMi tehase tööliste ees: "Olen siin, et saata sõnum Washingtoni ja Wall Streetile: me ei jäta töölisi siin Michiganis kuivale, andes samal ajal miljardeid maksumaksja raha Wall Streetile. On aeg meie autotööstus taas jalgele tõsta."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077