7. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saak: kihutaja, jalakäija ja joodik Jaguari roolis

Vastikult külmal ja tatisel esmaspäeva varahommikul istusin liikluspolitsei patrullsõidukisse 722 ja alustasin reisi kiiruseületajate, roolijoodikute ja muidu eeskirjade rikkujate maailma. Minu teejuhtideks olid juhtivkonstaabel Georgi Orlov ja vanemkonstaabel Nataly Pavljuk.

Meie tee viib esialgu Lasnamäe kanti, et sealt edasi Peterburi maanteele minna. Paraku ei jõua me veel Punasel tänaval õieti ollagi, kui hulljulge naisterahvas autode vahelt üle tee siblib, kuigi mõnikümmend meetrit eemal on olemas fooriga ülekäigurada. Ei tea, kas tööle oli hirmus kiire või mis, kuid seekord muutus teekond veelgi aeganõudvamaks - vanemkonstaabel Pavljuk sellist jama ei kannatanud ning kutsus naise auto juurde ja vormistas rikkumise. Selline asi võib jalakäijale kuuesaja krooni ringis maksma minna.

Väike ihusoojendus kuuma joogi näol ja asusime liikuma Peterburi tee poole. Natuke saime mööda seda ka sõita, kui kohe tuli vastu vanem Mercedes, mille juht ületas kiirust 22 pügala võrra. Nüüd tuli see koht, mis mind imestama pani.

Mõnigi juht sõidab eraldusribaga teel ka politsei vastu tulles rahulikult üle seaduses lubatud kiiruse, mõeldes, et niikuinii nad sealt üle ei tule. Tulevad küll ja kas või hüpates. Viimast vaja polnud, kuid Orlov roolis kohe auto eraldusribale ja kühveldas teiselt poolt alla. Ehmunud mersumees sai teenitud trahvi kätte.

Sellega kiirelt ühelpool, võib jätkuda teekond tagasi Kuusalu poole. Tagaistmel pidin vahepeal kergelt muigama, sest osasid kergeid rikkujaid karistati ka. Karistuseks oli liikluspolitsei autot nähes ehmunud näo teinud juhile hoogne rusikavibutus. Tulemus oli peeglist veel pikalt paistvad pidurituled.

Mingil hetkel saab muidugi selgeks ka see, et kõiki vastu tulevaid rikkujaid kätte ei saa. Nimelt on kahe rea vahel oleval eraldusribal ka aed. Aiast üle Nissan Primera ei jaksa aga karata. Päris mitu suurt kiiruseületajat pääseb seetõttu pakku ja politseinikud peavad leppima rusikavibutamisega. Kuusalu kandis keerame Tallinna poole tagasi.

Saame vaid mõne kilomeetri sõita, kui vastu tuleb must Jaguar, mis kiirust palju ei ületa, kuid ikkagi lükatakse vilkurid käima, millele järgneb jällegi hoogne manööver üle eraldusriba.

Üsna kiirelt võtame Jaguarile järele ja see peatub ka kohe. Juhikohalt kutsutakse väheke räsitud olemisega noormees politseiautosse. Nagu hiljem selgus, polnud tegu pelgalt kiiruseületamisega.

Noorsand suutis suust väljastada leha, mis veel kaua ja joovastavalt politseiautos levis. Joove oli 0,39 milligrammi liitri kohta ehk ca 0,78 promilli.

Noormehele tehti kohe vastavad protokollid ja teed jätkas samas autos kõrval istunud täiesti kaine juht. Imelik, miks see kohe ei võinud sõita. Helesinine esmaspäevahommik läks noormehele maksma kuni 21 000 krooni pluss juhtimisõiguse kaotus mõneks ajaks.

Orlovi sõnul jahivadki nad peamiselt esimese astme rikkumisi ehk kiiruseületajaid, juhtimisõiguseta sõitjaid ja joobes juhte.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077