5. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võiduvormeli aastaeelarve küündib kolme miljardi kroonini

Ükskõik kui edukaks 2007. aasta McLarenile ja tema sõitjatele kujuneb, sisaldab tulevase aasta mudel tänavuse komponentidest vaid umbes 5% – nii kiire on F1 tehniline areng, kirjutas Ärileht.

Ja teistsugune ei ole vaid järgmise aasta auto. Kui oktoobris saab läbi Interlagose ringrajal toimuva võidusõidu viimane ring, tõusevad Hamilton ja Alonso autodest, mis ei meenuta kuidagi neid, millega nad Melbourne’is hooaega alustasid. “Autos ei jää suurt midagi samaks,” ütleb McLaren Racingu tegevdirektor Jonathan Neale. “Võib-olla turvavööd ei muutu. Auto valmimisest jaanuaris kuni viimase võidusõiduni oktoobris teeme tehnilise muudatuse keskmiselt iga 20 minuti järel.”

Erinevus tiimide tehnilises tasemes on vähenenud. Mitte ainult meeskonnad ei ole üksteisele järele jõudnud, vaid ka ala juhtiv Federation Internationale de l’Automobile (FIA) muudab sageli reegleid, et keegi teistest liiga kaugele ette ei jõuaks.

Neale’i väitel tal raha üleliia ei ole. Kuigi ta kirjeldab F1 suhtumist kiirusesse sõnadega “tahan kõike ja kohe”, ütleb ta ka, et “ressursid on piiratud”. F1 meeskonnad kulutavad aastas umbes 3 miljardit Eesti krooni. McLareni tulu koosneb auhinna- ja sponsoritelt saadud rahast, samuti Mercedes Benzi teadus- ja arendustöö summadest. “F1 võidusõit tõi tubakatootjatest sponsorite kuldaegadel märkimisväärset tulu. Kuid konkurentsisurve tähendab, et firmad ei taha tegutseda kulukas raha-ei-ole-takistuseks-olukorras. Ma ei võida kunagi eelarvedistsipliini auhinda, kuid laeva põhja ajada ma ka ei tohi.”

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077