Autor: Logistikauudised.ee • 16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallink ja TalTech hakkavad koos tarka laeva arendama

Jaak Aaviksoo ja Lembit Kitter allkirjastamisel.
Foto: Raul Mee
Tallink Grupp ja Tallinna Tehnikaülikool (TalTech) alustasid teaduskoostööd eesmärgiga töötada järgmise kahe aasta jooksul välja erinevaid innovaatilisi lahendusi Tallink Grupi laevadele.

Tallink Grupi juhatuse liikme Lembit Kitteri ja TalTechi rektori Jaak Aaviksoo poolt allkirjastatud kaheaastase 100 000 euro kokkuleppe kohaselt keskendutakse teadusalases koostöös ennekõike nn „Targa Autoteki“ lahenduste välja töötamisele, mis ühilduksid juba täna kasutusel olevate Targa Sadama rakendustega ning hõlmaksid innovaatilisi lahendusi laevade autoteki tõhusamaks opereerimiseks ja kasutamiseks.

Targa Autoteki lahenduse tulemuseks oleks muuhulgas laeva lastiruumi kasutuse efektiivsuse suurenemine, tööjõu vajaduse vähenemine laeva laadimiseks ja lossimiseks, mis võimaldaks tööjõudu kasutada muudeks olulisteks töödeks ning lüheneks ooteaeg laevale ja laevast välja sõiduks.

„Läänemere ümbruse sadamad on tänaseks juba edukalt loonud või on täna loomas „Targa Sadama“ lahendusi sõidukite check-in’i, liiklusvoogude suunamise ja muu osas, mis on võimaldanud sadama territooriumil automatiseerida ja tõhustada sõidukitega seotud protsesse. Üheks teerajaks on siin kindlasti Tallinna Sadam. Meie laevad on Läänemerd ümbritsevate sadamate head partnerid ja kliendid, seega on asjade loomulik käik, et targale sadamale tuleb kõrvale luua ka targad laevad,“ kommenteeris uuenduste ja arendustöö vajalikkust Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

„Meie ambitsioon on olla partner ja teerajaja merenduse tarkade lahenduste välja töötamisel nii Läänemere piirkonnas kui ka globaalses laevanduses laiemalt. Meie eesmärgiks on laiendada Läänemerd ümbritsevate „Tarkade Sadamate“ lahendusi esimese sammuna „Targale Autotekile“ ning usun, et koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga suudame me järgmise paari aasta jooksul vajalikud lahendused edukalt välja töötada,“ lisas Nõgene.

„„Tallinna Tehnikaülikoolil on hea meel aidata Tallink Grupil välja arendada nutikaid lahendusi, mis aitavad lühendada laevale pääsemise ooteaegasid ja muudavad igapäevase ning rutiinse töö automatiseeritumaks. Meie eesmärk on keskenduda arendusprojekti raames kolmele peamisele teemale. Esiteks, automatiseerida autode liiklusvoogu. Teiseks, muuta lastiruumi kasutamine efektiivsemaks. Kolmandaks, juhendada autoga reisija õigesse sõiduki parkimistsooni ja juhendada tavareisija lähima väljapääsu juurde. Tark autodekk ühelt poolt laiendab Targa Sadama lahendusi ja teisalt on hea näide, mil moel on võimalik TalTechi ja ettevõtete teaduskoostöö tulemusi rakendada reaalsete näidete varal,“ sõnas TalTech’i rektor Jaak Aaviksoo.

Kaheaastase koostöökokkuleppe allkirjastasid kolmapäeval Tallinki laeva Silja Europa pardal Tallink Grupi juhatuse liige Lembit Kitter ning TalTech’i rektor Jaak Aaviksoo. Koostöö raames rakendatakse TalTech’i parimaid teadmisi kõikidest valdkondadest projektile seatud eesmärkide saavutamiseks ning arendustegevust rahastatakse 50 000 euro ulatuses aastas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077