Autor: Logistikauudised.ee • 11. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle 25 000 sõiduki sai kaela kalli sundkindlustuse

Autoromu.
Foto: Andres Haabu
Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) saatis eelmisel aastal 60 800 meeldetuletust automaatse liikluskindlustuse vältimiseks. Neist enam kui pooltel juhtudel oli meeldetuletusest abi, kui siiski läks teele 25 600 oluliselt kallima sundkindlustuse arvet.

Automaatne liikluskindlustus on kindlustamata sõiduki oluliselt kallim sundkindlustus, mis tekib kindlustuslepingu sõlmimise kohustuse täitmata jätmisel ühe aasta jooksul pärast viimase lepoingu lõppemist. Enne sundkindlamise arve välja saatmist saatis LKF mullu välja 60 800 meeldetuletust, mida oli 8000 võrra rohkem kui ülemöödunud aastal.

Liikluskindlustuse fondi juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul on meeldetuletuste arv peamiselt kasvanud inimeste teadmatuse ja unustamise tõttu. „Vaatamata sellele, et automaatse liikluskindlustuse süsteem töötab juba neli aastat, jääb paljudel kindlustuslepingu sõlmimise kohustus täitmata. Kui LKF-i meeldetuletusele ei reageerita ja liikluskindlustuse lepingut ei sõlmita, tuleb kindlustuskohustusega isikul tasuda automaatse liikluskindlustuse makse,“ ütles Potsepp.

„Automaatset liikluskindlustust tasub vältida, sest see on tavalisest liikluskindlustusest palju kallim. Automaatse liikluskindlustusega sõidukiga kahju põhjustamisel hüvitab teistele tekitatud kahju liikluskindlustuse fond, kuid õnnetuse põhjustajal tuleb kanda 640-eurone omavastutus,“ märkis Potsepp.

Igal liiklusregistris registreeritud mootorsõidukil või selle haagisel peab olema kehtiv liikluskindlustuse leping. Kindlustuslepingu sõlmimise eest vastutab sõiduki vastutav kasutaja liiklusregistri andmetel või sõiduki omanikuna liiklusregistrisse kantud isik.

Erandina ei pea sõidukil olema liikluskindlustust aasta jooksul pärast viimase lepingu lõppemist, kui sõidukit ei kasutata ega hoita nii, et sellega saaks põhjustada liikluskindlustuse juhtumi. Tingimuseks on see, et sõiduk on ajutiselt liiklusregistrist kustutatud.

Igaüks saab LKF-i päringu abil otsida enda lepinguta sõidukeid eesti.ee portaalis. Liikluskindlustuse kehtivust saab kontrollida LKF-i veebilehel www.lkf.ee/kindlustusekehtivus. Liikluskindlustuse hindu on võimalik võrrelda kalkulaatoris https://www.lkf.ee/et/kalkulaator

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077