4. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV annab 10 miljonit Nordicale lennuki ostmiseks

Foto: Nordica
Riigile kuuluv Transpordi Varahaldus emiteeris 10 miljoni euro ulatuses võlakirju, et riiklik lennufirma Nordica saaks osta ja rentida lennukeid. Võlakirjad omandab LHV.

Transpordi Varahaldus emiteeris detsembri lõpus 10 miljoni euro ulatuses võlakirju 8aastase tähtajaga. Võlakirjade ostjad on võrdsetes osades LHV Pank ja pensionifonde haldav LHV Varahaldus. Transpordi Varahaldus kasutab saadud kapitali ühe CRJ900 tüüpi reisilennuki soetamiseks ning Nordicale edasi rentimiseks.

Transpordi Varahalduse juhatuse liikme Ergo Blumfeldt sõnul on tegemist seni kuut CRJ900 tüüpi lennukit omanud äriühingu tegevuse järkjärgulise laiendamisega. Juhatuse hinnangul kujuneb Transpordi Varahalduse 2018. majandusaasta kasumiks ligi 3 miljonit eurot.

LHV pensionifondide juht Romet Enok märkis, et Transpordi Varahalduse võlakirjade investeering pakub suuremat tootlust kui praegustes tingimustes rahvusvahelistelt turgudelt leitav.

"Otsime ja analüüsime jätkuvalt kohalike projekte, et investeerida pensionifondide raha Eesti majandusse, ja täiendav lennuk, millel on juba tööpõld ees, on reaalse väärtusega vara ning korralikult kindlustatud investeering," selgitas fondijuht pressiteates. 

Nordica on uue lennuki juba rakendanud lennuteenuste osutamiseks Skandinaavia lennuettevõttele SAS. Nordica juhatuse esimehe Hannes Saarpuu sõnul pakub praegune turusituatsioon huvitavaid võimalusi oma teenuste ekspordimahte suurendada.

"Kui Tallinnas on praegu pakkumine suurem kui nõudlus, siis on meil mõistlik olla seal, kus me saame oma äri kasumlikult kasvatada. Transpordi Varahalduse võlakirjade emissioon on hea näide investorite usust meie plaanide jätkusuutlikkusse," lisas Saarpuu.

Omandatud õhusõiduk on Kanadas Bombardieri tehases toodetud ja hooldatud lennuk, mis on võrdväärne seni Nordica lennukipargis olevate lennukitega. Eesti lennufirma jätkab sama lennukitüübi strateegiat, et maksimeerida lennukipargi kuluefektiivset käitamist.

Varasemalt on Transpordi Varahaldus teinud eduka võlakirjaemissiooni 2017. aastal. Siis emiteeriti väärtpabereid 25 miljoni euro väärtuses, mille abil omandati kaks CRJ900 tüüpi lennukit.

Transpordi Varahaldus on riigi äriühing, mille eesmärk on toimida investeerimisettevõttena, finantseerida ja hallata investeeringuid põhivaradesse transpordisektoris.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077