Autor: Logistikauudised.ee • 20. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurim parkimismaja avatakse sel reedel

Tallinna Lennujaama uus parkimismaja.
Foto: Jaan Kronberg
Reedel, 21. detsembril, avatakse reisijatele Tallinna Lennujaama uus parkimismaja, mis mahutab 1242 autot. See on suurim parkimismaja Eestis, ületades lennujaama seniseid parklaid kolmekordselt.

Tallinna Lennujaama juhatuse esimehe Piret Mürk-Dubout’ sõnul on lennujaama ülesanne pakkuda igale reisijale, kes sageli kiirustab, teenuseid, mida ta saab kiiresti, kvaliteetselt ja mugavalt.

“Uut parkimismaja ehitama hakates seadsime endale eesmärgiks samad põhimõtted – auto parkimine peab olema eelkõige lihtne ja mugav ning meie kliimas on oluline, et auto saab parkida katuse alla,” rääkis Piret Mürk-Dubout.

Uus parkimismaja koosneb viiest omavahel ühendatud parkimiskorpusest, mille pindala on kokku 46 000 m2.

Parkimise hind jääb varasemaga samaks – 1 tund 3 €, päev 15 € ja nädal 45€.

Parkimismaja projekteerijad ja arhitektid: Ideab Projekt OÜ, Infragate Eesti AS, Urmas Luure, Irina Privalova, Irina Leonova, Ülo Peil ja Siim Saidla. Sisekujundaja Kärt Kukkur (Form Design OÜ). Ehitaja: KMG Inseneriehituse AS ja LNK Industries AS.

Allikas: Tallinna Lennujaam

Mürk-Dubout’ sõnul tekitas vajaduse uue parkimismaja järele kasvav reisijate arv. “Lõppeval aastal läbib Tallinna Lennujaama pea 3 miljonit reisijat, mis teeb keskmiselt 8000 reisijat päevas. Pikemas perspektiivis oleme valmis teenindama 5-6 miljonit reisijat aastas, mis on omakorda käivitanud mitmed lennujaama arendusprojektid – eelmisel aastal valmis uus VIP-kompleks ja julgestuskontrolliala, avasime uue ühistransporditerminali ning trammiliini. Lähiaastatel jätkame reisiterminali laiendustöödega,” rääkis Piret Mürk-Dubout. “Kõik selleks, et reisijal oleks Tallinna Lennujaamas mugav.”

Avatav parkimismaja on Eesti suurim, mahutades 1242 autot, mida on kolm korda enam kui varasemalt. Parkimismajas on autojuhtidele vabadele kohtadele juhtimise süsteem, mis lihtsustab parkimiskoha leidmist. Järgmise aasta algul tulevad vastavad infotablood ka Tartu maantee äärde, et juhil oleks varakult võimalik otsustada sobiva parkimiskorruse kasuks.

Lisaks on parkimismaja sisse- ja väljapääsul numbrituvastus, mis pakub piletivaba teenust kuukaardiomanikele ja tasutud ühekordse pileti olemasolul tõkkepuu automaatset avanemist. Parkimise hind jääb varasemaga samaks.

Terminali ees asub taksode teenindus- ja ooteala. Lühiajaline “Kiss & Fly” parkimistsoon hakkab nüüd paiknema teisel tasandil, mis võimaldab liikuda terminali ka halva ilma korral mugavalt. Korruste vaheliseks liikumiseks on lisaks treppidele ja neljale eskalaatorile olemas ka neli lifti, mis on eelkõige mõeldud liikumisraskustega reisijatele ja lastega peredele.

“Esimese lennujaamana maailmas pakume nüüd ka elektroonilist ja turvalist jalgratta hoidmise võimalust, teeme selleks koostööd Eesti ettevõttega Bikeep,” rääkis Piret Mürk-Dubout.

Aastatel 2016-2020 investeerib Tallinna Lennujaam taristu arendamisse üle 100 miljoni euro. Parkimismaja maksumus on 13 miljonit eurot.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077