11. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestil suund kõik-ühes liikuvusteenustele

Kadri Simson ja Tiit Tammiste.
Foto: MKM
Majandus- ja taristuminister Kadri Simson allkirjastas infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liiduga (ITL) kavatsuste protokolli liikuvusteenuste digitaliseerimiseks.

Leppe eesmärgiks on soodustada liikuvus kui teenus-tüüpi (Mobility as a Service, ehk MaaS) lahenduste kasutuselevõttu, mille eelduseks on andmevahetus, innovatsiooni soodustav regulatsioon ning integratsioon sõiduõigust müüvate ettevõtete vahel, sh ühelt transpordiliigilt teisele, kirjutab IT Uudised.

Leppe pikaajaline eesmärk on parandada inimeste liikumisvõimalusi, vähendada transpordist tulenevat keskkonnamõju, muuta ukselt-ukseni liikuvus taskukohasemaks ning soodustada erasektori innovatsiooni.

ITLi juhatuse aseesimehe Tiit Tammiste sõnul hakkavad tulevikus transporditurgu üha enam muutma uued ärimudelid, mis IT võimalusi ära kasutavad.

"Vajame kogu Eestit katvat mobiilsusteenust, mis vastab tänapäevase tarbija ootustele. Just seetõttu on avaliku ja erasektori koostöö suurendamine väga oluline. Transpordi innovatsiooni koostöövõrgustik ITS Estonia on valmis ja huvitatud avaliku sektori väljakutsetele innovaatilisi lahendusi pakkuma," sõnas Tammiste.

Minister Kadri Simsoni sõnul on innovatsiooni soodustav seadusandlus ning koostöö erasektoriga Eesti inimestele paremate liikumisvõimaluste pakkumise peamisteks eeldusteks.

"Tegutseme selle nimel, et inimesed saaksid tulevikus enda reise planeerida ühtses keskkonnas, kombineerides ühistranspordi ja takso või sõidujagamise võimalused üheks tervikuks, sealhulgas kasutada niinimetatud nõudetransporti, mille eest on võimalik ka kohe maksta. Ühistransport peab pakkuma isikliku auto kasutamisele väärilist, kiiret ja mugavat alternatiivi," sõnas Simson.

ITS Estonia on Eesti IKT-klastri ning tema partnerite initsieeritud koostöövõrgustik, mis koondab erinevaid ITS valdkonna osapooli nii avalikust, era- kui ka kolmandast sektorist. ITS Estonia on rahvusvahelise koostöövõrgustiku The Network of National ITS Associations liige.

Autor: Indrek Kald, kaasautor

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077