Autor: Logistikauudised.ee • 5. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veokijuhtide põud konkurentsitult suurim

C-kategooria juhte otsitakse taga tikutulega.
Foto: Andras Kralla
Tallinnas ja Harjumaal on suur puudus veoautojuhtidest ja puhastusteenindajatest, tööandjate hinnangul on tänase tööturu põhiprobleem töötahte defitsiit.

Eesti Töötukassa värske tööjõuvajaduse baromeeter näitab, et Tallinnas ja Harjumaal on konkurentsitult suurim tööjõupuudus veokijuhtide seas: aasta jooksul avaldati 1027 tööpakkumist.

C-kategooria on tööturul väga nõutud ning töötukassa hinnangul pole näha, et see vajadus niipea kaoks. Ka bussijuhiamet on perspektiivikas – juhte on liiga vähe ning tööpakkumisi leiab kõigis internetiportaalides pidevalt.

Veokijuhtide suur puudujääk on maakonniti veel Tartumaal, kus on töötukassa vahendusel  pakkumises 303 töökohta, töötuna arvel on selle eriala inimesi aga pea poole vähem, ehk 173 inimest. Tööpakkumiste ja töötuse arv on sellel erialal tasakaalus vaid Pärnu- ja Hiiumaal, ülejäänud maakondades on veokijuhtide puudujääk mõõdukas.

Tööjõudu napib ka teistes sektorites

Suur puudus valitseb Tallinnas ja Harjumaal ka puhastusteenindajatest ja hotellide toateenijatest. Põhjustena, miks tööandja ei leia töötajat, näeb töötukassa eelkõige töötasu mittevastamist ootustele ja kohati ka füüsilise valmisoleku puudumist.

Töökäte puudus on suur ka turvasektoris. Siingi on töötukassa hinnangul peamisteks põhjusteks suurema palga ootus ning füüsiline töö. Kindlasti mängib rolli tööaeg, mis eeldab vahetustega töötamist ja sageli öötööd. Sarnane on olukord päästjate ja tuletõrjujate seas - 50 tööpakkumist ja 5 kogemusega arvel olevata inimest aasta jooksul. Seonduva valdkonnana võiks mainida kaitsejõude, kus valitseb samuti suur tööjõupuudus.

Ehitussektor on hetkel väga elav ja ootab nii oskustöölisi kui lihttöölisi. Samuti on pidev töökäte puudus tootmissektoris. Ei ole üllatus, et suur puudus on lasteaiaõpetaja abidest. Siin võib peamise põhjusena väita, et palgad on liiga madalad, kusjuures töö on vastutusrikas, tarvis on ka spetsiifilisi isikuomadusi.

Pole piisavalt kokkasid, kuid on palju asjaajajaid

Tööjõupuudus valitseb ka toitlustusvaldkonnas. Ei ole piisavalt kokkasid, abikokkasid, ettekandjaid, baaritöötajaid. Samas on tööotsijate hulgas suur huvi koka ameti vastu – töötukassa toel on paljud läbinud vastava koolituse. Miks kõik ei jõua tööturule, on täna peamiselt seotud madala palga ja ka sellega, et koka amet on füüsiliselt raske. Siia liitub klienditeenindus jaekaubanduses – suur tööjõuvajadus, mis osaliselt on täna tingitud ka sellest, et paljud kandideerijad ei oska riigikeelt.

Ülejääk on tööturul Tallinnas ja Harjumaal juhiabidest, büroojuhtidest, assistentidest, asjaajajatest ehk ametitest, mida saab võtta kokku ametinimetusega „sekretär“. Arvudes on olukord selline: 674 töötut ja 155 tööpakkumist aasta jooksul.

Tööandjate ootus sõltumata valdkonnast on üks: otsime inimest, kes tahab tööd teha, oleme valmis välja õpetama ja arendama, kuid inimesel peab olema tahe seda tööd teha.

Töötukassa koostab kaks korda aastas tööjõuvajaduse baromeetrit, mis prognoosib lühiajalist tööjõuvajadust ametite lõikes. Prognoosi koostavad maakonna tasandil töötukassa maakondlikud osakonnad, kes kaasavad võimalusel ka eksperte väljastpoolt töötukassat.

Tööjõuvajaduse baromeetris hinnatakse esiteks, kuidas muutub tööandjate vajadus teatud ametiala töötajate järele järgmise 12 kuu jooksul alates hindamisest. Kas see suureneb, väheneb või jääb samaks? Teiseks hinnatakse tööjõu pakkumise ja nõudluse vahelist tasakaalu järgmise 12 kuu pärast. Millistel ametialadel on tööturul tööjõu ülejääk, puudujääk või tasakaal?

Tööjõuvajaduse baromeetriga saab tutvuda lehel https://www.tootukassa.ee/baromeeter.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077