Autor: Logistikauudised.ee • 29. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prisma emafirma avas tehisintellekti juhitud kesklao

Foto: Prisma
Prisma emafirma avas äsja valminud kõrgtehnoloogilise kesklao, kus suurem osa tööst teevad ära tehisintellekti juhitud robotid.

Prisma emafirma S-Grupp avas sügisel Lõuna-Soomes Sipoo linna lähedal Põhja-Euroopas ainulaadse kesklao, kus 192 000 ruutmeetril ja 3,4 miljonil kuupmeetril toimuvat kauba vastuvõttu, komplekteerimist, väljastamist ja teisi tegevusi korraldab tehisintellekt. Ülesandeid täidavad sajad robotid ning tegevus on peaaegu täielikult automatiseeritud.

Milline on sinu ettevõtte valmidus kasutada tehisintellekti?

Milliste reaalsete sammudega ettevõttes alustama peaks, milliseid küsimusi küsida ja kust alustama peaks?

Andmemajandus 2018 „Unistamisest konkreetsetele tegudele: kuidas andmeteadust praktikas kasutada“ toimub juba 6. detsembril

Rohkem infot ja registreerimine SIIN

Prisma Eesti tegevdirektori Jussi Nummelini sõnul otsib grupp pidevalt võimalusi, kuidas kulusid kokku hoida ja pakkuda seeläbi klientidele paremaid hindu, suuremat valikut ja tõhusamat teenindust.

„S-Grupi kesklaoga võrreldavaid kõrgtehnoloogilisi logistikakeskusi on maailmas vähe ning Põhja-Euroopas mitte ühtegi. Kuivõrd ligi viiendik toidukaupu ja 70% tööstuskaupadest jõuab Eesti Prismadesse just sealt, mõjutab see otseselt ka meie võimekust täita oma lubadust ning pakkuda parimaid hindu,“ ütles Nummelin.

„Kui aastate jooksul kümnete miljonite eurode võrra hinnalipikuid vähendav keskladu on suurim näide pika perspektiiviga kokkuhoiust, siis igapäevases poekeskkonnas väljendub see sama põhimõte näiteks tõhusama valgustuse kasutamises, sest väiksem elektrikulu väljendub otseselt ka hindades.“

30 Soome parlamendihoone suuruses keskuses on 90 000 kohta kaubaalustele, 21 000 toodet erinevat toodet ning see väljastab päevas 21 000 saadetist. Kaupade korjet juhib tehisintellekt ning ka komplekteerimine ja alusele paigutamine toimub automaatselt. Lao suurusest annab aimu ka fakt, et aasta jooksul hoiustatakse seal müügivalmiks küpsemiseks 50 miljonit kilo banaane.

Nummelin kommenteeris, et S-Grupp on Soome jaeturu kindel liider ja oluline tegija ka Eestis ning Peterburi piirkonnas. "Uus keskladu võimaldab meil paremini teeninda nii füüsilisi kauplusi kui toetada e-kaubanduse arengut,” sõnas ta.

Viimase 20 aasta jooksul on keskladude kaudu jaotatavate toidukaupade hulk Soomes kasvanud miljardi kilo võrra. S-grupp müüs toidukaupa Soomes mullu 7 miljardi euro eest, millest e-poe kaudu alla poole protsendi.

Keskladu majandav tehisintellekt võtab vastu ja väljastab kauplustest tulevaid tellimusi ning saadab omakorda automaatsed tellimused tootjatele, ennustades muu hulgas ka teatud toodete kõrghooaegu. Nii jõuab kauplusesse võimalikult täpne kogus vajalikke tooteid, mis on võimalik viia otse riiulitele ning pood ei vaja tohutut laoruumi ja tööjõudu kauba tellimiseks, sorteerimiseks ja vastuvõtmiseks.

Energiat kütmiseks ja toimimiseks ammutatakse maast ja tuuleenergiast ning 1,5 miljonist tonnist objektil ümbertöödeldud pinnasest ei viidud sisuliselt tonnigi minema. Esimesena Skandinaavias omistatakse Sipoo kesklaole BREEAM Excellent keskkonnasäästlikkuse sertifikaat.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077