Autor: Logistikauudised.ee • 20. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välistööjõu värbamine muutub mugavamaks

Eesti Rahvusvaheline maja asub vastvalminud Öpiku hoones.
Foto: Marek Metslaid
EAS koostöös Mainor ASiga avab Ülemiste linnakus välismaalastele ja nende tööandjatele ühtse teenuskeskuse – Eesti Rahvusvahelise maja, kuhu koondub kokku kogu vajalik info ja teenused, et lihtsustada asjaajamist välismaalaste Eestisse elama ja tööle asumiseks.

Kui seni on Eestisse tööle või ka näiteks tasemeõppesse õppima saabujad pidanud kõigi juriidiliste toimingute tegemiseks külastama erinevaid asutusi ning otsima infot paljudest kanalitest, siis uues vastvalminud Öpiku majas aadressil Valukoja 8, saab kõik tarviliku ühe päevaga tehtud. 

Näiteks on keskuses võimalik taotleda isikukoodi, registreerida elukohta ning saada infot elamislubade kui ka lasteaedade ning koolivõimaluste kohta. Samuti saavad keskuses töötavate nõustajate poole pöörduda ka ettevõtted välisvärbamist planeerides, et tutvuda vajalike nõuete ning sammudega, mis välisspetsialisti Eestisse toomisega kaasnevad.

Lisaks nõustamisteenustele hakatakse keskuses pakkuma ka rahvusvahelistumisega seotud üldharivat programmi, keelekohvikuid, kohanemis- ning võrgustikuüritusi erialaste kontaktide leidmiseks.

„Rahvusvaheline maja areneb pidevalt. Tahame arvestada oma sihtgruppidega ja nende muutuvate vajadustega, et pakutavad lahendused vastaksid nõudmistele. Alustame tööd nende teenustega, mille järele on seni olnud kõige põletavam vajadus, kuid meie jaoks on väga oluline ka klientide tagasiside, et saaksime tarvidusel teenuseid lisada või parendada,“ ütles Eesti Rahvusvahelise maja juht Annely Tank.

„Kui sel nädalal oli Rahvusvahelise Maja pidulik avamine, siis klientidele avame uksed ja teenused 27. novembril. Nädala jooksul teeme veel teenuste ettevalmistusi, et saaksime novembri lõpust täita kõiki teenuseid oodatud tasemel. Broneerimissüsteem vajalike infokohtumiste kokkuleppimiseks avatakse aga juba sellel nädalal,” sõnas Tank, lisades, et ühele päevale võib broneerida kohtumisi mitme nõustajaga. 

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul on Rahvusvaheline maja suurepärane näide avaliku ja erasektori koostööst. „Mul on hea meel, et lõpuks on meil olemas koht, mis lihtsustab välistalendi jaoks ühiskonda sulandumist, vähendades nõnda aega ja kulusid nii ettevõtjatele, spetsialistidele kui riigile,” märkis minister Tammist.

„Tippspetsialistidest on kõikjal puudus ning Eesti võistleb talentide riiki meelitamise nimel kõikide teiste Euroopa riikidega. Rahvusvahelise maja loomine aitab veelgi kinnistada arusaama Eestist kui lihtsa asjaajamisega riigist ning võib seeläbi olla kaalukeeleks välistalendi otsuse tegemisel,“ ütles Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Alo Ivask.

Mainor AS, mille arendatavas Ülemiste linnakus käib igapäevaselt tööl üle tuhande välismaalase, on rahvusvahelise maja vajadust juba pikemat aega tundnud ning oli ka selle idee üks algatajaid.

„Välismaised spetsialistid ei pea siia tööle asudes enam jooksma mööda erinevaid asutusi üle linna, vaid saavad vajalikud teenused ja nõu kätte ühest kohast. See on kindlasti oluline väga paljudele kõrge lisandväärtusega Eesti ettevõtetele, kelle edu sõltub ladusast välisvärbamisest. Usume, et lihtne asjaajamine aitab muuta Eesti töö- ja elukeskkonna nii ihaldusväärseks, et aina enam tippspetsialiste soovivad Eestisse kolida,” märkis Mainori juhatuse esimees Kadi Pärnits.

Uudne teenuskeskus on loodud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse programmi Work in Estonia eestvedamisel ja koostöös Mainor ASiga. Majas pakutavate teenuste arendamisega on tegelenud EAS, Mainor AS, Siseministeerium, Maksu- ja Tolliamet, Integratsiooni Sihtasutus, Töötukassa, Politsei- ja Piirivalveamet ning Tallinna linn. Kõiki nõustamisteenuseid pakuvad eelpoolmainitud partnerite töötajad, kes hakkavad osa oma tööajast viibima Rahvusvahelises majas.

Maja on rahastatud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi juhitavast IKT Arenguprogrammist, mille eelarvest on eraldatud 150 000 eurot maja avamiseks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077