Autor: Logistikauudised.ee • 5. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna ühistranspordis saab pileti soetada ka pangakaardiga

Lisaks nn rohelisele kaardile saab sõidu eest tasuda ka kontaktivaba pangakardiga.
Foto: Andras Kralla
Tallinna ühistranspordi piletilunastussüsteemi uuenduse tulemusena on sõitjail võimalik sõidupileti eest tasuda ka kontaktivaba pangakaardiga.

Hetkel on käimas süsteemiuuenduse seadistamine. Kontaktivaba pangakaarti seadistatakse aktsepteerima üksnes esiukse juures olevad uut tüüpi validaatorid. Seadistamisega tegeleb Tallinna Transpordiameti tellimusel AS Ridango.

Tallinna Transpordiameti juhtaja Andres Harjo juhtis tähelepanu, et juhul kui sõidu registreerimiseks viibatakse validaatori ees rahakotti, milles on nii tallinlasele tasuta sõitu võimaldav Ühiskaart kui ka kontaktivaba pangakaart, võib juhtuda, et sõiduraha arvatakse pangakontolt maha vaatamata tasuta sõidu õigust tõendavale Ühiskaardile.

„Sellisel juhul ei pruugi süsteem taibata, millist kaarti arvestama peab,“ selgitas Harjo. „Seetõttu tuleb need kaardid teineteisest lahus hoida ning validaatorile üksnes üht ja õiget kaarti näidata.“

Viipefunktsiooniga pangakaardi valideerimisel müüakse täishinnaga tunnipilet. Kui pangakaardiga viibates ostetakse sama päeva jooksul enam kui kaks tunnipiletit, arvestatakse piletid ümber päevapiletiks. Pangakaardiga tasudes sõidusoodustust ei anta.

Täiendavat infot kontaktivabade pangakaartide kasutamise kohta ühistranspordis leiab veebist: tallinn.pilet.ee või infotelefonidelt 6118000 ning 11800 (0,74 €/min). Samalt veebiaadressilt on leitav ka pangakaardiga tasutud sõitude ajalugu ja juhised vastava päringu teostamiseks.

Seega ei ole kontaktivaba pangakaarti omavatel Tallinna ühistransporti harva ja erandkorras kasutavatel juhureisijatel enam vaja juhilt piletit osta ega Ühiskaarti omada. Reisija tunneb viipemakse võimaluse ära süsteemi toetavatele validaatoritele lisatud kleebise järgi.

Validaator on varustatud nelja rohelise signaallambiga, mille süttimine kaardi valideerimisel annab märku kaardi lugemise õnnestumisest. Samas ei tähenda tulede süttimine automaatselt veel sõiduõiguse olemasolu ning eduka valideerimise tulemusena peab lisaks kõlama ka seda kinnitav helisignaal.

Juhul, kui rohelistele tuledele järgneb punaste tulede süttimine, siis kaardi valideerimine ei õnnestunud ning sõiduõigus puudub. Uus tulede- ja helisüsteem rakendub lisaks pangakaardi viipemakse võimekusega seadmele ka kõigis teistes sõidukis olevates validaatorites.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077