31. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palga TOP: logistikasektori kõrgeim palk Spacecomis

Spacecomi omanik Oleg Ossinovski.
Foto: Andras Kralla
Värske Äripäeva Palga TOPi kolm esimest ettevõtet maksavad töötajatele kuus üle 6700 euro palka. Transpordi- ja logistikasektori kõrgeimat palka maksab tsisternvagunite rendiga tegelev Spacecom AS.

Oleg Ossinovskile kuuluv Spacecom AS platseerus ülikõrgel teisel kohal, jäädes oma 6750eurose brutopalgaga alla vaid Microsoft Estonia AS-ile, mille keskmine palk ulatus suisa 8212 euroni kuus. “Maksame korralikku palka hea töö eest,” kommenteeris Oleg Ossinovski.

Tegemist on Balti riikide suurima tsisternvagunite renditeenuse pakkujaga. “Väga raske on leida kvalifitseeritud tööjõudu, nii suure kui ka väikese raha eest. Kui rääkida raudteest, siis Eesti kodanikud ei õpi nendes ülikoolides, kus valmistatakse ette raudeespetsialiste. Eestis neid ülikoole ei ole. Peame leppima sellega, mis jäi eelmistest aastakümnetest. Spetsialistide keskmine vanus on 50 juures," nentis Ossinovski.

Eliit, kelle õlul kõik seisab

Ossinovski sõnul on palk viimastel aastatel Spacecomis kasvanud, aga teisiti ei saa, sest heade töötajate leidmine on suur probleem. Eestisse on tema sõnul jäänud vaid kümmekond raudteespetsialisti, kellel on raudteealane kõrgharidus ja töökogemus.

“Need inimesed on raudtee eliit, nende õlul kõik seisab,” ütles Ossinovski. Ta märkis, et Spacecom värbab inimesi ainult Eestist. Uusi inimesi praegu siiski värvata vaja ei ole, kuna töötajate arv on Ossinovski sõnul optimaalne, arvestades praegust töömahtu. “Meil on 16 inimest ja 7000 vagunit,” märkis ta.

Küsimusele, kas tal on plaanis tõsta palkasid ka järgmisel aastal, vastas Ossinovski, et see sõltub turuolukorrast. Palgataset Eestis peab Ossinovski tegelikult liiga kõrgeks, tema arvates alandab see Eesti ettevõtete konkurentsivõimet.

Ettevõte paistab silma järskude palgakulude muutustega. 2016. aastal oli keskmine palk 4240 eurot ja aasta varem 5965 eurot. Grupi kahele juhatuse liikmele maksti mullu kokku 475 000 eurot, aasta varem oli see summa 414 000 eurot.

Palga TOPi kolmandale kohale jõudis teravilja ja loomasööda hulgimüügiga tegelev CM Tallinn, mis samas ekspedeerib ka raudteevaguneid. Ettevõttes on keskmine brutokuupalk 6724 eurot.

Kütuse hulgimüüja 7. kohal

Logistika ja transpordiga seotud ettevõtetest leiame seitsmendalt kohalt Arte Bunkering OÜ, milel põhitegevuseks on mootorikütuse hulgimüük. Ettevõte on viimastel aastatel märkimisväärselt suurendanud töötajate arvu ning neile makstavat palka – 2015. aastal oli töötajaid 14 ja nende keskmine tasu 2846 eurot, 2016. aastal oli töötajaid 20 ja nende keskmine tasu 4596 ning mullu oli töötajaid juba 25 ja keskmine tasu kasvanud 5075 euroni kuus.

Ettevõtte põhikaup on naftasaadused merelaevadele ehk klientideks on laevaomanikud või agendid. Kuus aastat tagasi alustas tööd ettevõtte esindus Venemaal Kaliningradis, kaks aastat tagasi alustasid tööd esindused Saksamaal ja USAs.

Üle 4000 euro suurust brutopalka maksid logistika ja transpordisektoris mullu veel laevade rendiga tegelev MFV Lootus OÜ (4187 eurot), merel puksiirteenuseid pakkuv Alfons Hakans AS (4179 eurot) ja Peugeot sõidukite esindaja Baltimaades Auto-Bon Baltic OÜ (4163 eurot).

Loe värsket Palga TOPi täies mahus Äripäevast.

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077