Autor: Tõnu Tramm • 26. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: logistikas on esikohal kiirus ja täpsus

Logistikas on usaldusväärdsed partnerid tähtsamad kui soodne hind, selgus sektoris korraldatud uurigust.
Foto: Raul Mee
Pole üllatus, et tarnekiirus ja -täpsus on logistikaettevõtte valikul tähtsaim eeltingimus, kuid teisel kohal pole mitte niivõrd soodne hind, kuivõrd see, et partnerit võib sajaprotsendiliselt usaldada, selgub Balti Logistika tellitud uuringust.

Balti Logistika tellis Faktum Arikolt uurimuse, et saada teada, mis on Eesti, Läti ja Leedu ettevõtetele kõige olulisemad tingimused logistikapartneri valikul ning mis neid kõige rohkem nö närvi ajab?

Nagu selgus, on kõikides riikides esmatähtis see, et tarne jõuaks kohale kiirelt, õigel ajal ja õigesse kohta. Pisut üllatuslikult ei olnud teisel kohal aga mitte soodne hind, vaid pigem lepingutest kinnipidamine ja vastutuse võtmine logistikaettevõtte poolt. „Eriti üllatas see Leedu puhul, mida me pidasime kõige hinnatundlikumaks riigiks. Selgus, et soodsat hinda väärtustasid kolmest Balti riigist kõige kõrgemalt hoopis lätlased,“ tõdes Balti Logistika arendusjuht Magnus Lepasalu.

Mis on kõige olulisem logistikapartneri valikul?

Protsent vastanutest

Eesti

Tarnekiirus ja ajast kinni pidamine – 40

Lepingutest kinnipidamine ja vastutuse võtmine – 30

Soodne hind – 16

Läti

Tarnekiirus ja ajast kinni pidamine – 45

Soodne hind – 29

Lepingutest kinnipidamine ja vastutuse võtmine – 11

 Leedu

Tarnekiirus ja ajast kinni pidamine – 34

Lepingutest kinnipidamine ja vastutuse võtmine – 19

Sujuv klienditeenindus – 7

Mis häirib logistikapartneri juures kõige enam?

Eesti

Informatsiooni aeglane liikumine – 28

Tarne aeglus – 18

Lubadustest mitte kinnipidamine – 13

Läti

Tarne aeglus – 29

Informatsiooni aeglane liikumine – 18

Ebaprofessionaalsus – 16

Leedu

Informatsiooni aeglane liikumine - 16

Lubadustest mitte kinnipidamine - 16

Tarnete hilinemine – 15

Allikas: Balti Logistika

Suuri üllatusi polnud

Lepasalu sõnul koosnes uuring mitmest osast, millest ühe eesmärk oli välja selgitada, mida tellijad logistikapartnerilt kõige enam ootavad, mis on nende jaoks kõige olulisemad tingimused partneri valikul ning mis neid kõige enam häirib. „Oleme seadnud Balti Logistika strateegiliseks eesmärgiks saada kõige kliendikesksemaks logistikaettevõtteks planeedil.

Mõõdame klientide rahulolu  pidevalt, analüüsime  tagasisidet vähemalt kord nädalas ning pigem tahtsime saada kinnitust, et me liigume õiges suunas. Õnneks või kahjuks, mingeid väga suuri üllatusi see uuring meie jaoks endaga kaasa ei toonud,“ tunnistas Lepasalu, kelle sõnul täitis see siiski oma eesmärgi sajaprotsendiliselt, ehk valitud kurss on tõepoolest õige.

Ka selles osas, mida ettevõte on püüdnud iga hinna eest vältida. Kõige enam häirib ettevõtteid see, kui infovahetus logistikafirmaga on aeglane, seda ei edastata kauba omanikule õigeaegselt ja proaktiivselt vaid ettevõte peab ise asjade käigu kohta pärima. „Oleme oma tööprotsessides püüdnud just neid nähtuseid kõige rohkem välistada ning nagu näha, seda peetaksegi kõige olulisemaks,“ ütles Lepasalu.

Poppmuusika kõige popim

Veel toodi nö närvi ajavate faktoritena esile lubadustest mitte kinnipidamist ning partneri ebaprofessionaalsust. Samuti oli uuringus selline küsimus: „Kui saaksite oma ettevõtte jaoks valida ainult ühe eelise, siis milline see oleks?“

Valikvastustest tõstsid Eesti ja Läti ettevõtjad esile motiveeritud ja efektiivselt töötava meeskonda, Leedu ettevõtted hindasid kõige enam aga valdkonnapõhiseid teadmisi ja kogemusi. See võib olla tingitud tõsiasjast, et Leedus on konkurents selles valdkonnas kõige tihedam ning teadmiste ja kogemustega kaasnevad üldjuhul ka tutvused.

„Olid ka mõned naljaga pooleks küsimused, mis pole meie tegevusega üldse seotud, kuid teatava üldprofiili saamiseks siiski huvitavad. Näiteks see, milline on teie lemmik muusikastiil? Selgus, et kõigis kolmes riigis on lemmikstiil popmuusika. Eestis ja Lätis oli teisel kohal rokkmuusika, kuid Leedus hoopis klassikaline muusika. Kolmandal kohal oli Eestis ja Lätis Jazz, Leedus rokkmuusika. Lihtsalt põnev teadmine,“ nentis Lepasalu.

Logistikaettevõtetel hea aasta

Magnus Lepasalu tunnistas, et ei tea teiste konkurentide nimel rääkida, kuid nendel on käesolev aasta olnud siiani üsna edukas.

„Mitu erinevat suuremat projekti on realiseerunud ja nurisemiseks erilist põhjust ei ole. Tegeleme peamiselt Põhja-Ameerika ja Aasia turuga ja meie ärimahust  moodustab 2/3  lennutransport. Ootame pikisilmi nö uue Siiditee rongi käivitumist, mis oleks võrreldes lennutranspordiga oluliselt soodsam.  Ka praegu eelistavad mitmed kliendid raudteetransporti Aasiast Eestisse kaupade toomisel, aga hetkel liiguvad kaubad raudteed pidi kuni Poola või Saksamaa terminalini, kust need juba maanteed pidi Eestisse liigutatakse.  Otserong Hiinast Eestisse oleks oluliselt kiirem, eriti võrreldes meretranspordiga, ja lennutranspordist siis märkimisväärselt soodsam,“ tunnistas Lepasalu.

„Mina seda seisukohta ei jaga, et pärast Vene transiidi ära kukkumist on Eesti transiitriigina muutunud mingiks tupikuks. Pigem vastupidi. Potentsiaalis saada Aasia ja Euroopa vahelise transiidiäri keskuseks on meil  väga hea ja kindlasti mitte kehvem kui Lätil või Leedul. Peame oma kaarte õigesti mängima.“ 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077