Autor: Logistikauudised.ee • 19. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna on liiklussurmade vaba päev

Foto: Andres Haabu
Täna, 19. septembril toimub kolmandat korda liiklussurmade vaba ehk EDWARDi (European Day Without A Road Death) päev, mille eesmärk on tõmmata laiemalt tähelepanu liiklusõnnetustele. Oluline on, et iga liikleja mõtleks, milliste riskidega ta liikluses kokku puutub ning mida ta saab teha nende vähendamiseks.

„Selleks, et liiklus oleks ohutum ja meie lähedased koju jõuaksid, ei piisa ainult Maanteeameti ja Politsei- ja Piirivalveameti pingutustest. Me kõik peame panustama. Me kõik oleme liiklejad ja peame tegema vastutustundlikke ja teistega arvestavaid otsuseid,“ selgitas Maanteeameti liiklusohutuse osakonna juhataja Erik Ernits.

 

Tuletan oma perele, sõpradele ja kolleegidele meelde, et nad oleksid liikluses eriti tähelepanelikud.

Lülitan liiklusohutuse tagamiseks auto tuled sisse.

Olles auto-, mootorrattajuht või rattur, sõidan ettevaatlikult ja järgin reegleid.

Olen eriti tähelepanelik jalakäijate, jalgratturite, laste ja eakate suhtes.

Järgin piirkiirust või valin sõidukiiruse vastavalt teeoludele.

Veendun, et mu auto rehvid ei oleks kulunud.

Olen eriti tähelepanelik koolide ja lasteasutuste lähedal.

Istun rooli vaid kainena ega tarvita narkootikume või ravimeid, mis võivad vähendada juhtimisvõimet.

Hoian pikivahet.

Kinnitan alati turvavöö, ka tagaistmel, ning veendun, et kaassõitjad teeksid sama.

Ma ei tegele autoroolis kõrvaliste tegevustega.

Veendun, et mu ümber või mõtetes ei ole segavaid faktoreid.

Olen kaassõitjatele hea eeskuju sõites rahulikult ning ohutult. 

Rohkem informatsiooni leiab: https://projectedward.eu/.

„Pole midagi traagilisemat kui surm, mida saanuks vältida. Valdavat osa liiklussurmasid on võimalik ära hoida, kuid selleks peab järgima ühiselt kehtestatuid reegleid – näiteks kiirus, kainus ja mõistlikus. On kurb mõelda, et Euroopal on vaja eraldi surmade vaba päeva, mille abil inimesed mõtlema panna,“ ütles PPA juhtivkorrakaitseametnik Kalmer Tikerpe.

Möödunud aastal liitus liiklussurmade vaba päeva ettevõtmisega 31 riiki, millest 15. tõesti ei toimunud ühtegi fataalsete tagajärgedega liiklusõnnetust. Ka Eesti liikluses ei hukkunud sel päeval ühtegi inimest.

Tänavu viib Maanteeamet koostöös Politsei- ja Piirivalveametiga liiklussurmade vabal päeval läbi kampaaniat „Sina oled ettenäitaja, et tema oleks ettevaataja“, mille eesmärk on täiskasvanutele meelde tuletada, et neil on laste liikluskäitumise kujundamisel kõige olulisem roll ning oma käitumisega ollakse väikestele liiklejatele eeskujuks.

Politseinikud keskenduvad selle nädala jooksul sõidukijuhtidele, kes kasutavad roolis mobiiltelefoni. See on Eestis ja kogu maailmas üks üha olulisematest põhjustest, miks inimesed liikluses surevad.

Kolmandat aastat toimub ka Maanteeameti markeerimisaktsioon ,,Peatu, vaata, veendu!“, milles osaleb tänavu 100 kooli üle Eesti. 5.–6. klassi õpilased arutavad õpetajaga teeületusega seotud riske, kaardistavad ohtlikud teeületuskohad ning reguleerimata ülekäigukohtade ees olevatele kõnniteedele markeerivad õpilased sõnumi „PEATU, VAATA, VEENDU!“ Tänavu markeeritakse esmakordselt antud sõnumit ka raudteeületuskohtade juurde.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077