Autor: Logistikauudised.ee • 18. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis vanuses peaks loobuma autojuhtimisest?

Avarii eaka juhiga Pärnus.
Foto: Scanpix/Ants Liigus
Sel aastal on liikluses saanud vigastada 167 ning hukkunud 13 inimest, kes on vanemad kui 65 eluaastat. Kas vanemaealine liikleja peaks autojuhtimisest loobuma?

Vanemas eas liiklusõnnetusse sattunut ohustavad raskemad vigastused ning nendest paranemine on komplitseeritum ja aeganõudvam. Siiski ei saa ainuüksi vanus olla autojuhtimisest loobumise põhjus.

Rooli taha istumisest tuleb loobuda konkreetsete haiguste ja nendega kaasnevate kõrvalnähtude ilmnemisel, edastab Maanteeamet oma seisukohta.  

Autoroolis peab eakas autojuht arvestama, et vanuse kasvades aeglustub tema reageerimiskiirus ning halvenevad tähelepanu, kuulmine ja nägemine. Kui eakas juht ise ei pane ohumärke tähele, siis peaksid lähedased ohtu märgates sellest temaga rääkima.

10 soovitust vanemaealisetele autojuhtidele turvaliseks liiklemiseks:

Istu autorooli puhanuna ja hea enesetundega:Planeeri oma teekond enne sõidu alustamist. Leia ohutuim tee hästi valgustatud tänavate, lihtsamate ristmike ja parkimisvõimalustega. Sõida päevavalges ja heades ilmastikuoludes;Hoia suuremat pikivahet eessõitva sõiduki suhtes;Väldi juhtimise ajal jutuajamist, raadiokuulamist või mobiiltelefoni kasutamist;Kui sõidad maanteel lubatud piirkiirusest aeglasemalt, siis jälgi tahavaatepeeglist, kas sinu taha on tekkinud kolonn. Kui jah, siis otsi ohutu koht tee ääres ja lase kolonn endast mööda;Enne ravimite tarvitamist uuri nende liiklusohtlikke kõrval – ja koostoimeid. Pea oma arstiga regulaarselt nõu haiguste suhtes, mis võivad ohustada turvalist autojuhtimist ning leidke võimalused parimaks raviks;Käi vähemalt kord aastas silmaarsti juures kontrollis. Proovi kontrastsust suurendavaid ja valgushelke vähendavaid prille, nendest võib palju abi olla;Väldi pikki pause autojuhtimises. Omandatud sõiduvilumus ja asjalikkus on kiired kaduma ning ilmneda võivad ka auto tehnilised probleemid;Soeta võimalusel automaatkäigukastiga auto, nii jääb liiklusele rohkem tähelepanu;Otsi liikumiseks alternatiive, sõida koos lähedaste või sõbraga ning kasuta ühistransporti.

Eaka autojuhi vanusepiiriks loetakse kokkuleppeliselt vanust alates 65. eluaastast. Nende mootorsõidukijuhi tervisetõend kehtib maksimaalselt viis aastat. Tervisetõendi kehtivuse lõppemisel tuleb pöörduda oma perearsti poole, kes väljastab uue tervisetõendi, kui isiku tervislik seisund lubab autot juhtida.

Lisainformatsiooni, kuidas vanemas eas autojuhtimisega kohaneda,  leiab siit.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077