Autor: Logistikauudised.ee • 13. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Goodyear hakkab kosmoses rehvimaterjale testima

Foto: ISS/CASIS
Kuna ränidioksiidi molekulaarstruktuuri hindamiseks pole katsetused Maal võimalikud, siis kavatseb Goodyear Tire & Rubber Company USA riikliku laboratooriumi projekti raames alustada rehvikomponentide katsetamist rahvusvahelises kosmosejaamas ISS.

Katsetusi alustatakse eeldatavasti veel selle aasta jooksul.  Goodyear uurib kosmosejaama mikrogravitatsioonilises keskkonnas räniosakeste moodustumist. Tegu on materjaliga, mis on levinud tarberehvide tootmises ning katsete käigus kogutud teave võimaldab Goodyeari inseneridel ja teadlastel tuvastada, kas rehvitootmises tuleks kaaluda sadestunud ränidioksiidi ainulaadsete vormide edasist uurimist.

„Goodyear on olnud teerajajaks kosmosega seonduvate rehviuuenduste vallas: kõigepealt esimesed ja ainsad rehvid Kuu pinnal, sellele järgnenud arvukad NASA koostööprojektid ning nüüd see projekt,“ ütles Goodyeari globaalse materjaliteaduse üksuse juhataja Eric Mizner.

Hiljutised teaduskatsed mikrogravitatsiooni tingimustes on näidanud võimalusi luua ainulaadseid morfoloogiaid, millel on potentsiaali paremate tööomadustega toodete valmistamisel. Kui ISSi USA riiklikus laboratooriumis peaks antud Goodyeari uuringu käigus toimuma läbimurre, siis võib see viia märkimisväärsete tulemusteni kütusesäästlikkuses ning muudes rehviomadustes.

Goodyeari kosmosekatsetused saavad teoks kokkuleppel organisatsiooniga Center for the Advancement of Science in Space (CASIS), mis hakkab NASA ülesandel juhtima USA riiklikku laboratooriumi rahvusvahelises kosmosejaamas.

„ISSi riiklik labor pakub ettevõtetele ja uurijatele võimalust testida oma toodete materjale tingimustes, mis varem polnud võimalik,“ ütles CASISe äriuuenduste üksuse juhataja Cynthia Bouthot. „Tänane Goodyeari teade on järjekordne näide sellest, et ettevõtted mõtlevad oma tootesarju arendades loominguliselt ning otsivad võimalusi parandamaks inimlikul viisil meie planeedi olukorda.“

Goodyear avalikustas koostööprojekti San Franciscos toimunud ISSi teadus- ja arenduskonverentsil.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077