Autor: Logistikauudised.ee • 11. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omniva uus logistikakeskus sai valmis

Foto: Riini Saluri, Omniva personalijuht
Esmaspäeval, 10. septembril, andsid NOBE ja Eventus Ehitus sümboolselt Omnivale üle uue logistikakeskuse “võtme”. Sellega on maja ehituse faas ka ametlikult lõppenud.

Edasi toimuvad Baltimaade moodsaimas logistikakeskuses paki sorteerimisliini testimised ja seadistamised ning kolimisprotsessid. Maja pidulik avamine toimub novembris.

Uue sorteerimisliini näol on tegemist kõige uuema maailmatasemel tehnoloogiaga, millist Baltimaades varem kasutatud ei ole. Selle kvaliteedis ei ole põhjust kahelda kasvõi põhjusel, et liini tarnija ja paigaldaja, Prantsuse-Itaalia firma Fives, pakub sorteerimistehnoloogiat muu hulgas ka maailma suurimatele logistikafirmadele nagu DHL, TNT ja FedEx.

Omniva logistikakeskus

Asub Rae vallas Lehmja külas, Pähklimäe tee 3.

Planeerimist alustati juba 5 aastat tagasi.

Projekteerimisel lähtuti protsessist, alles hiljem projekteeriti protsessile ja tehnoloogiale ümber hooned.

Varustatud lokaalse gaasikatlamajaga, kütmiseks kasutatakse kiirguspaneele (Zehnder-süsteem). 40–50% hoone energiavajadusest katab katusele rajatav 11 000ruutmeetrine päikesepaneeli park.

Ehitustööd algasid septembris 2017.

Nurgakivi pandi novembris 2017.

Sorteerimisliini paigaldus algas mais 2018.

Sorteerimisliin on töövalmis novembris 2018.

Pakitöötluse maht kasvab järgmise 10 aasta jooksul 2,5 korda.

28. novembril 2018 toimub Omniva uues logistikakeskuses Äripäeva Logistika teemaveebi korraldatav 20. Logistika Aastakonverents.

Täpsema info konverentsist avaldame juba lähiajal Logistikauudised.ee veebilehel.

Allikas: Omniva, Logistikauudised.ee

Kui Omniva praeguses Pallasti tänava sorteerimiskeskuses puutub kaup inimesega kokku 8 korral, siis uues keskuses vaid 1–2 korda. Väiksemate kaupade puhul vaid korra, sest need kallatakse konteinerist liinile ning inimese ülesanne on need vaid teineteisest eraldada, et skänner oleks suuteline kauba sihtkohta tuvastama.

Edasi toimub juba kõik automaatselt: kaup läheb liinile, jõuab õigesse kogumiskonteinerisse, need laetakse autodele, mis sõidavad siis erinevas suunas laiali. Kokku on liini ääres 400 erinevat kogujat. Võrreldes praeguse Pallasti tänaval asuva liini 30 kogujaga on seda enam kui kümme korda rohkem.

Kui tegemist on suurema kaubaga, siis tõstavad töötajad need ise liinile. Kui mõne kauba pakend on saanud vigastada ja skänner ei suuda sihtkohta tuvastada, liigub see eraldi n-ö arstiabi alale, kus töötaja tuvastab ise sihtkoha, prindib välja uue koodi ning saadab “terveks ravitud” kauba liinile tagasi.

Liin on paigaldatud umbes kolme meetri kõrgusele, et hoida maksimaalselt kokku põrandapinda. Kliirens on liinil 2,7 meetrit, ehk selle all on võimalik liikuda mistahes laotehnikaga.

Sorteerimiskeskus on laias laastus jaotatud kolmeks eraldi sektsiooniks: siseneva kauba ala, väljuvate maakonna traktide ala, kus on lüüsid suurematele veokitele ning Tallinna ja Harjumaad teenindav ala, kus on lüüsid kaubikutele.

Neid ühendab peahoone, kus on söökla, kontoriruumid, kirjade ja otseposti sorteerimisala ning tolliruumid. Kogu liini juhtimiskeskus asub samuti 3 m kõrgusel, selleks on eraldi ruum koos arvutite, ekraanide, juhtseadmete jms.

Omniva uus logistikakeskus saab suure osa vajaminevast elektrienergiast päikesepaneelide vahendusel. Keskuse katusele on paigaldatud kokku 1667 monokristallidega paneeli ja enda alla võtab see ligi pooleteise jalgpalliväljaku suuruse ala (10 000 m²). Tegemist on ühe suurima päikesepaneelide pargiga Eestis, mis on hoone katusele ettevõtte oma tarbeks paigaldatud.

Omniva päikesepark toodab päikesest nii palju energiat, et sellest jaguks umbes 114-le keskmisele tarbimisega majapidamisele. Päikesepaneelide tavaline tasuvusaeg on 7-9 aastat.

Vaata galeriid eilsest sündmusest ja uuest logistikakeskusest: 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077