Autor: Logistikauudised.ee • 26. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LukuExpert vaidlustas ELMO erastamishanke

ELMO erastamine on kired kuumaks kütnud.
Foto: Raul Mee
ELMO avalikul enampakkumisel teise ettevõttena osalenud LukuExpert vaidlustas hanke tulemuse, kus võitjaks jäi madalama pakkumise teinud Elektrilevi OÜ.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM) viitas LukuExperti puhul mittevastavusele pakkumise tingimustes, kuid ettevõtte seisukohast tehti pakkumine täpses vastavuses enampakkumise tingimustega. Hägune protsess võib ettevõtte hinnangul tuua Eestile kaasa keelatud riigiabi süüdistuse.

LukuExpert teatab pressiteate vahendusel, et vaatamata parimale hinnale ei arvestatud esialgselt Luku-Expert OÜ pakkumust, vaid Elektrilevi OÜ madalama hinnaga pakkumist, sest Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi hindamiskomisjoni arvamusel ei suutnud LukuExpert juriidiliselt siduvalt tõendada teenuse katkematut jätkumist.

LukuExpert oma pakkumises kindel

LukuExpert on seisukohal, et tema pakkumine oli tehtud täpses vastavuses enampakkumise tingimustega, igasugune mittevastavus pakkumise tingimustele puudub ja LukuExpert on valmis alustama taristu opereerimise ning klientide teenindamisega.

Sellega seoses on LukuExpert parima pakkujana taotlenud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi otsuse tühistamist ning esialgse õiguskaitsena MKM-i vastava käskkirja kehtivuse peatamist.

Tallinna Halduskohus rahuldas 15.08.2018 määrusega Luku-Expert OÜ esialgse õiguskaitse taotluse ja peatas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri 13.08.2018 käskkirja kehtivuse 30 päevaks (15.08.2018–13.09.2018), keelates Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumil ja SA-l KredEx sõlmida nimetatud ajavahemikul Elektrilevi OÜ-ga lepingut Eesti Elektromobiilsuse Programmi kiirlaadimistaristu võõrandamiseks.

Vaidlus jätkub halduskohtus

MKM ja SA KredEx esitasid 17.08.2018 määruskaebuse Tallinna Halduskohtu 15.08.2018 määruse peale esialgse õiguskaitse kohaldamise osas. Tallinna Ringkonnakohus jättis MKM ja SA KredEx määruskaebused rahuldamata. Vaidluse lahendamine jätkub Tallinna Halduskohus.

Luku-Expert OÜ juhatuse liige Riho Ever sõnas pressiteates, et ELMO taristu avalikul enampakkumisel tegi parima pakkumise Luku-Expert OÜ.

„Me vastame hanke parameetritele ning täitsime kõik dokumendid vastavalt hankes esitatud nõuetele. Meil on olemas kompetents ning enam kui 25-aastane kogemus hallata suuri ja keerukaid projekte ning pakkuda klientidele kõige erinevamaid teenuseid. Leiame, et MKM-i otsus mitte kuulutada enampakkumise võitjaks parima pakkumise teinud LukuExperti, viidates mingitele tehnilistele ebapädevustele, ei ole õige ning lähtuvalt sellest otsustasime MKM otsuse vaidlustada.“

Everi sõnul on LukuExpert tegutsenud 1992. aastast, mille jooksul on juhitud ning läbi viidud sadu keerukaid projekte. „Oleme olnud osalised ka suuremates ja keerulisemates projektides kui 167 laadimispunkti haldamine. Me oleme veendunud oma võimes opereerida ka ELMO laadimistaristut.“

Ettevõtte juhi sõnul on nende eesmärk ajale peatselt jalgu jääva taristu kaasajastamine, mis võimaldaks kõigil tänapäevastel elektriautodel kasutada laadimisteenust. „Sihiks on ka korrastada ettevõtte sisulist ja finantsjuhtimist, oluliselt parandada efektiivsust, arendusplaanide tegemisel kaasata lisakapitali, otsida võimalusi laiendada laadimisvõrgustikku nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt läbi rahvusvahelise koostöö.”

Kahtlustab ELMO Elektrilevile "mängimist"

ELMO läbipaistev ja turutingimusi mitte moonutav müük on LukuExperdi juhtide hinnangul oluline ka kõigi maksumaksjate seisukohast.

„Juba aasta tagasi soovisid MKM’i ning seotud riigiettevõtete ametnikud anda ELMO laadimisvõrgu üle Elektrilevile, kuid toona protsess takerdus, sest Rahandusministeerium nägi ministri kavas ohtu saada Euroopa Komisjonilt süüdistus keelatud riigiabi andmises."

"Sealhulgas puudus siis äriplaan, mis pikas perspektiivis näitaks tehingu kasumlikkust nii riigile kui investorile. Käesoleva protsessiga püüavad ametnikud saavutada juba aasta tagasi kavandatut – anda taristu üle Elektrilevile teises formaadis – kuid riskitakse endiselt ohuga saada süüdistus keelatud riigiabi andmises, kui ei arvesta enampakkumise tulemustega. LukuExpert’i kui eraettevõtte puhul ohtu keelatud riigiabi süüdistuseks Euroopa Komisjoni poolt pole ning sellest tulenev kulu ja risk maksumaksjatele puuduks,“ seisab pressiteates.

MKM-il vastupidine seisukoht

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi transpordi arengu ja investeeringute osakonna peaspetsialist Juku Paulus ei ole LukuExperdi väidetega aga kuidagi nõus.

"Komisjon käitus oma otsustes erapooletult ning tugines oma hinnangutes vaid enampakkumise tingimustes nõutule. Enampakkumuse tingimused olid sellised just põhjusel, et oleks kindlustatud laadimistaristu järjepidev toimimine ning klientide rahulolu," teatab Juku Paulus oma vastuses LukuExperdi kriitikale.

"Tingimused olid kõigile pakkujatele võrdsed ja nägid muu hulgas ette võimaluse esitada ka ühispakkumus, mis oli mõeldud just selleks, et kui mõne nõude täitmisega on probleeme, saab toetuda teise osapoole kogemusele. Luku-Experdi poolt esitatud pakkumus ei vastanud kokku kahele esitatud konkreetsele tingimusele."

Pauluse sõnul ei oleks komisjon käitunud erapooletult siis, kui kui oleks tunnistanud edukaks puuduliku pakkumuse ja andnud seega ebaausa eelise Luku- Experdile.

"MKM on hinnanud pakkumusi erapooletult, meil pole põhjust eeldada, et ka Tallinna Ringkonnakohus teisele seisukohale jääda võiks."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077